Titel: | Durf te denken - Sapere aude! Een inspirerende cursus Filosofie en Medisch Leiderschap |
Docent: | Menno de Bree |
Datum: | 7 en 8 januari 2021 |
Tijden: | Aanvang cursus op donderdag om 9:30 uur. Afsluiting op vrijdag om 17:00 uur. |
Locatie: | Kasteel Engelenburg, Brummen |
Prijs: | 1295 euro* |
Accreditatie: | 12 accreditatiepunten toegekend door het ABAN onder nummer 358813 |
Doelgroep: | Medisch specialisten, huisartsen, bedrijfs- en verzekeringsartsen en andere professionals |
Groepsgrootte: | Maximaal 18 personen. |
![]() |
* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw. |
U wilt uw competentie Medisch Leiderschap verder ontwikkelen? Laat u inspireren door filosoof Menno de Bree, die in deze cursus deze belangrijke en sterk in de belangstelling staande competentie belicht vanuit historisch filosofisch perspectief. Tijdens deze prikkelende tweedaagse verrijkt en slijpt u uw eigen visie op leiderschap door de boeiende kennismaking met een dwarsdoorsnede van 25 eeuwen filosoferen over leiders, leiderschap en macht – van Plato tot Hannah Arendt, en van Machiavelli tot Michel Foucault.
Medisch Leiderschap is een nieuwe competentie, wat niet alleen betekent dat in de komende jaren het onderwijs binnen deze competentie moet worden ontwikkeld, maar ook dat huidige dokters deze competentie in hun praktijk vorm moeten geven. Zoals we tijdens de cursus zullen bespreken, geeft het KNMG Raamwerk Medisch Leiderschap daartoe te weinig steun.
Om Medisch Leiderschap verder vorm te geven moet er dus worden teruggevallen op meer generieke literatuur over leiderschap. Veel van de literatuur daarover komt uit psychologische, sociologische en bedrijfskundige hoek, maar de leiderschapstypen die daar worden besproken zijn vaak al ouder, en afkomstig uit de filosofische traditie. Dit komt omdat de vraag naar hoe je een rechtvaardige samenleving op kunt bouwen, en wat voor mensen je nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen, één van de traditionele thema's van de filosofie is.
Die filosofie is dus altijd herkenbaar en concreet, wat het mogelijk maakt om verbindingen te maken tussen enerzijds filosofische denktradities en anderzijds dagelijkse leiderschapsproblemen. Praktisch, relevante thema's zullen worden belicht vanuit interessante denkers.
Plato bediscussieert bijvoorbeeld in De Staat hoe een opleiding van een leider eruit moet komen te zien, hoe de screening moet plaatsvinden, en ook hoe democratisch besluitvorming moet zijn. Als je dialogisch leiderschap wilt implementeren (het leiderschapstype wat in de NFU-master kwaliteit en patiëntveiligheid wordt gepropageerd), kun je niet om de dialoogtechnieken heen die door Socrates en Plato ontwikkeld zijn. Aristoteles bespreekt in zijn Retorica waarom een leider niet genoeg heeft aan een gedegen vakopleiding, maar ook goed moet kunnen leren spreken - omdat gelijk hebben nog iets anders is dan gelijk krijgen. Later in de geschiedenis bespreekt Machiavelli de noodzaak van leiders om vuile handen te maken, en doorbreekt daarmee het idee dat leiders vooral 'goed' moeten zijn (een idee wat ook achter het Raamwerk Medisch Leiderschap lijkt te zitten). Hannah Arendt laat weer zien dat er voor leiderschap een totaal ander type denken nodig is dan voor managen, wat dan ook weer inzichtelijk maakt waarom mensen die carrière maken als manager zo pijnlijk tekort kunnen schieten als zij in een positie komen waarin ze leiderschapsbesluiten moeten nemen.
In deze cursus onderzoekt u onder leiding van Menno de Bree uw eigen visie op medisch leiderschap en gaandeweg leert u de besproken inzichten te herwaarderen. U verdiept zich in de verschillende benaderingen van leiderschap vanuit filosofisch perspectief, om hiermee na de cursus in uw eigen praktijk aan de slag te kunnen. Geen platgetreden paden, maar verrassend prikkelende perspectieven.
![]() |
7 en 8 januari 2021 Durf te denken - Sapere aude! Een verfrissende filosofische kijk op medisch leiderschap Docent: Menno de Bree Locatie: Kasteel Engelenburg, Brummen Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 413427
|
19 en 20 april 2021 Durf te denken - Sapere aude! Een verfrissende filosofische kijk op medisch leiderschap Docent: Menno de Bree Locatie: kasteel Engelenburg, Brummen Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 413427 Klik hier voor meer informatie en opgave. Nog 3 plaatsen beschikbaar |
Deze cursus vindt plaats op kasteel Engelenburg te Brummen.
Kasteel Engelenburg is een bijzonder hotel met golfbaan en conferentie faciliteiten. Dineren onder de sterren in het 19e eeuwse Serre restaurant. Wakker worden en nog even verder dromen in de prachtige kamers van de Orangerie of het Kaapse Huis. De familie Agricola en haar team ontvangt u op persoonlijke wijze in een historische ambiance met gevoel voor detail. Door het open raam hoort u de vogels. Over de slotgracht kijkt u het kasteelpark in. Een oase van rust en ruimte. Heden en verleden komen hier samen.
Kasteel Engelenburg vormt daarmee de perfecte locatie voor deze cursus.
Kasteel Engelenburg biedt de gelegenheid tot voorovernachting voor een speciaal tarief voor Brainfeedcursisten.
U kunt daarvoor rechtstreeks contact opnemen met de receptie van het hotel.
COVID-19
Kasteel Engelenburg houdt rekening met de geldende voorschriften en richtlijnen van het RIVM en de Overheid met betrekking tot COVID-19. Een algemeen overzicht van de getroffen maatregelen vindt u hier.
Menno de Bree (1974) studeerde filosofie en werkte als filosoof achtereenvolgens bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 is hij verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (nu als docent medische ethiek en filosofie), en verzorgt daarnaast filosofische lezingen en workshops voor professionals. Sinds 2016 is hij tevens docent aan the School of Life Amsterdam.
Menno de Bree won diverse studenten-awards en is een veelgevraagd spreker. Enkele recente titels van publieke lezingen zijn 'Over waarom het onmogelijk is om gelukkig te worden van je werk', 'Een kleine filosofie van de verslaving', 'Eerst denken dan doen - filosoferen over seks', 'Zelf nadenken over je eigen dood' en 'Geen menselijke aangelegenheid is veel inspanning waard - Arthur Schopenhauer over geluk'.
Wilt u Menno de Bree boeken voor een inspirerende lezing? Neem contact met ons op via het contact formulier.
woensdag 21 april 2021 Denk mee met Menno de Bree Vrolijk pessimisme: Arbeidsvitaminen voor elke arts! Docent: Menno de Bree Locatie: Kasteel Vanenburg, Putten Accreditatie: 5 punten toegekend door het ABAN onder nummer 376803 Klik hier voor meer informatie en opgave. |
Voor deze cursus zijn door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) van de KNMG 12 accreditatiepunten toegekend onder nummer 358813.
Het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) is het centrale loket voor het aanvragen van accreditatie van algemene nascholingen. Een algemene nascholing is een nascholing op het gebied van bijvoorbeeld: gezondheidsrecht, medische ethiek, communicatie, managementvaardigheden en zorgstelsel, etcetera.
Door de KNMG is mei 2016 aangegeven dat door het ABAN geaccrediteerde scholingen beschouwd worden als vakinhoudelijke nascholingen omdat de algemene competenties (zoals communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen) tot het vakgebied van iedere geneeskundig specialist en profielarts behoren. (zie hier)
Meer informatie over ABAN-punten en artsen uit cluster 1 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) vindt u hier.
Medisch specialisten (cluster 2) vinden meer informatie over ABAN-punten hier.
Voor artsen uit cluster 3 (sociaal geneeskundigen) geldt een eigen regeling. Meer informatie over ABAN-punten en sociaal geneeskundigen vindt u hier.
De inschrijfkosten voor deze cursus zijn 1295 euro*.
Facturen met vermelding van een kostenplaatsnummer kunnen door ons rechtstreeks naar FEZ accounting house crediteuren van het UWV worden verstuurd. U kunt dit kostenplaatsnummer opgeven als factuur kenmerk op het inschrijfformulier. Daarnaast kunt u een 'Prijsopgave Leren en Ontwikkelen formulier' bij het UWV indienen. Het PeopleSoft leveranciers-ID van Brainfeed is 63527.
![]() |
* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw. |
Heel boeiend. Echt een aanrader! R. Risselada, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Twee inspirerende dagen weg van de waan van de dag. E.R.M. de Haas, dermatoloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Eye-opener! E.R. van der Geer, specialist ouderengeneeskunde
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Zeer inzicht gevend en veel stof tot verder nadenken D.J. Heersema, neuroloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Verfrissend om vanuit een ander perspectief over mijn dagelijkse werkelijkheid te denken. E. Chatrou, kinder- en jeugdpsychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Cursus sloot goed aan bij mijn behoefte en verwachtingen. V.V.A.M. Knoers, klinisch geneticus
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Menno de Bree is een boeiende man. E.R.M. de Haas, dermatoloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Menno de Bree is humoristisch en goed in staat ingewikkelde concepten naar onze realiteit te vertalen. E. Chatrou, kinder- en jeugdpsychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Erg leuk. M.P. van Spaendonck, KNO-arts
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
![]() Donald van der Peet |
...een absolute aanrader!"
|
Ik heb ervan genoten! E.R.M. de Haas, dermatoloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Menno de Bree weet op sublieme wijze het complexe dilemma van medisch leiderschap te analyseren en helder te maken. R.O. Wichers, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Veel geleerd over filosofie, in kader van leidinggeven, door een uitstekende en inspirerende docent in een prettige ambiance V.V.A.M. Knoers, klinisch geneticus
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Menno de Bree is zeer onderhoudend. R. Risselada, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Menno de Bree is excellent. S. das Dores, psycholoog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Menno de Bree zit vol humor en zeer onderhoudend D.J. Heersema, neuroloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Menno de Bree is erg enthousiast en geeft goede uitleg. D.J.M. van der Geest, verzekeringsarts
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
"Zeer inspirerend." G.J. Amelink, neurochirurg
deelnemer aan Sapere aude!
Stof tot nadenken W. van Harmelen, gynaecoloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Menno de Bree is ‘disruptief’ en bevlogen. D.L. van der Peet, hoogleraar chirurgie
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
De inhoud sluit aan bij de praktijk. A.K. Butter, medisch adviseur CBR
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
![]() Louise de Widt |
"...onder de indruk van de wijze waarop we een andere kijk krijgen..."
|
Zeer inspirerende docent. V.V.A.M. Knoers, klinisch geneticus
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Geeft nieuwe ruimte en mogelijkheden. R.O. Wichers, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Heel goed om de verschillende aspecten van leiderschap te ontrafelen D.J. Heersema, neuroloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Inspirerend en inzichtelijk. A.K. Butter, medisch adviseur CBR
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Een prikkelende en inspirerende cursus die aanzet tot substantieel denken. S. das Dores, psycholoog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Een cursus die aanzet tot verder denken! D.J.M. van der Geest, verzekeringsarts
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Geeft een voldaan gevoel. D.L. van der Peet, hoogleraar chirurgie
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Heerlijk om je passief te laten voeden met activerende en
inspirerende informatie op een vorstelijke locatie!R.O. Wichers, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude
Goed georganiseerd op een top locatie! R. Risselada, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude