Carpe Diem! Een handleiding voor een modern leven.

Inschrijving sluit over: Deze cursus wordt nu bekeken door 4 personen.

Titel: Carpe diem! Handleiding voor een modern leven.
Docent: Menno de Bree
Datum: maandag 16 en dinsdag 17 december 2019
Tijden: Aanvang cursus op maandag om 9:30 uur. Afsluiting op dinsdag om 17:00 uur.
Locatie: Kasteel Engelenburg, Brummen
Prijs: 1295 euro*
Accreditatie: Accreditatie door het ABAN toegekend voor 12 punten onder nummer 286626
Doelgroep: Medisch specialisten, huisartsen en andere medisch professionals
Groepsgrootte: Maximaal 18 personen.


* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw.

Handleiding voor een modern leven, voor medisch specialisten, huisartsen en andere medisch professionals

Het werk als medisch professional is vaak druk en hectisch. Om niet te verdrinken in de waan van alledag, moet je af en toe even afstand nemen. Deze cursus met filosoof Menno de Bree wil daarbij helpen. Het programma is opgebouwd rond drie typen relaties die grotendeels bepalend zijn voor de invulling van onze tijd: (1) de relaties met de dingen om ons heen, (2) relaties met de mensen om ons heen en, (3) de relatie met onszelf. Daarbij is steeds de vraag: Wat is in die relaties de moeite waard om te realiseren?

In deze cursus krijgt u geen kant en klare antwoorden voor problemen in uw werk of leven als arts. U ontdekt wel hoe filosofie u richting en handvatten kan geven in uw werk. U krijgt een overkoepelend kader aangereikt, om zowel de achtergronden als de ontstaansgeschiedenis van onze huidige werk- en leefcultuur beter te leren begrijpen. Menno de Bree is een zeer ervaren docent, die het medische werkveld uitstekend kent. Hij neemt u in deze cursus vakkundig aan de hand om u te leren hoe u zich door de wijze woorden van filosofen door de eeuwen heen in uw leven en werk als arts kunt laten inspireren. De cursus is daarom voor alle medici toegankelijk en interessant: zowel voor hen die zich al eens in filosofie verdiepten, als voor artsen die er voor het eerst mee kennismaken.

De drie relaties worden behandeld aan de hand van steeds een sleuteltekst: Alain de Botton’s Statusangst (over onze relatie tot de dingen: geld, bezit en de status die daarmee samenhangt), Nietzsche’s Over waarheid en leugen (over onze relatie tot anderen: vrienden, familie, vreemden, patiënten en collega’s) en Peter Bieri’s Hoe willen wij leven? (over de relatie tot onszelf: hoe kunnen en moeten we onszelf als mens en arts vormgeven in het krachtenveld waarin ons leven zich afspeelt?).
Naast deze drie teksten komen tal van andere filosofen aan de orde – van Aristoteles tot Zizek.

Het gelukte leven

De cursus start met een kleine introductie in de filosofie. In deze introductie staan drie begrippen centraal: eudaimonia, bildung en het actieve/theoretische leven. Deze begrippen dienen als achtergrond bij de hele cursus.

  • Het begrip eudaimonia is de filosofische vakterm voor dat leven wat goed, geslaagd is. Dit onderdeel geeft een korte impressie van de ontwikkeling van dit begrip, van Aristoteles tot Peter Sloterdijk. We gaan in op Kant's kritiek op de eudaimonistische ethiek (18e eeuw), en de comeback van dit type denken in de 20ste eeuw.
  • Het begrip bildung is aan een opmars bezig binnen het onderwijs, onder invloed van de zogenaamde levenskunst-filosofie. Een korte introductie zelf-educatie zoals voorgesteld door Rene Gude, Peter Sloterdijk, Joep Dohmen en Martha Nussbaum.
  • Op de achtergrond speelt ook steeds de discussie over ‘het handelende leven’ (het politieke leven, het leven van de practicus; ‘via activa’) en het ‘theoretische leven’ (het leven gericht op het verkrijgen van inzicht; ‘via contemplativa’). Deze discussie bespreken we aan de hand van Aristoteles en Hannah Arendt.

Wij en de dingen

Voor een geslaagd leven zijn volgens Aristoteles drie elementen nodig: voortreffelijkheid van karakter, externe goederen en een portie mazzel. Externe goederen zijn zaken die je (a) dus nodig hebt voor het verkrijgen van een gelukt leven, maar die je (b) niet zelf in de hand hebt. Dat brengt dus bepaalde risico's met zich mee. Hoewel in onze tijd geldt dat wij werken om te kunnen consumeren, is het ook zo dat wij met name dingen willen ervaren. We kijken daarom ook of het denken over de dingen van toepassing is op het denken over ervaringen.

Wij en de anderen

De hel, dat zijn de anderen, zei Sartre al. We willen van alles, en hebben daarom anderen nodig - net zoals die anderen ons moeten 'objectiveren' om ons in te kunnen zetten voor hun plannen. Is elke ander niet meer dan een potentieel gevaar en een potentieel instrument voor het goede leven, of zijn er ook andere visies mogelijk?

Wij en onszelf

Je moet doen wat je leuk vindt, is het moderne adagium. Ook al zijn er goede redenen om iets niet te doen, als 'het goed voelt' vinden we eigenlijk toch dat je het moet proberen. We zien onszelf daarmee niet meer als iets wat gevormd moet worden, als een halfproduct dat nog redelijk gemaakt moet worden, maar als iets waarmee je in overeenstemming moet leven - anders is een authentiek bestaan niet mogelijk. Maar is deze gedachte houdbaar?

Na afloop van de cursus begrijpt u waarschijnlijk nog minder van uw leven dan dat nu het geval is, maar mogelijk is het er wel (nog) interessanter op geworden.


Cursusdata

Carpe diem!

Levenskunst voor artsen: Handleiding voor een modern leven
Docent: Menno de Bree
Locatie: kasteel Engelenburg, Brummen
Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 340057
Klik hier voor meer informatie en opgave.

Carpe diem!

Levenskunst voor artsen: Handleiding voor een modern leven
Docent: Menno de Bree
Locatie: Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag
Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 340057
Klik hier voor meer informatie en opgave.

Carpe diem!

Levenskunst voor artsen: Handleiding voor een modern leven
Docent: Menno de Bree
Locatie: kasteel Engelenburg, Brummen
Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 340057
Klik hier voor meer informatie en opgave.

Deze cursus vindt plaats op kasteel Engelenburg te Brummen.

Kasteel Engelenburg is een bijzonder hotel met golfbaan en conferentie faciliteiten. Dineren onder de sterren in het 19e eeuwse Serre restaurant. Wakker worden en nog even verder dromen in de prachtige kamers van de Orangerie of het Kaapse Huis. De familie Agricola en haar team ontvangt u op persoonlijke wijze in een historische ambiance met gevoel voor detail. Door het open raam hoort u de vogels. Over de slotgracht kijkt u het kasteelpark in. Een oase van rust en ruimte. Heden en verleden komen hier samen.

Kasteel Engelenburg vormt daarmee de perfecte locatie voor deze cursus.

Kasteel Engelenburg biedt de gelegenheid tot voorovernachting voor een speciaal tarief voor Brainfeedcursisten.
U kunt daarvoor rechtstreeks contact opnemen met de receptie van het hotel.


Menno de Bree (1974) studeerde filosofie en werkte als filosoof achtereenvolgens bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 is hij verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (nu als docent medische ethiek en filosofie), en verzorgt daarnaast filosofische lezingen en workshops voor professionals. Sinds 2016 is hij tevens docent aan the School of Life Amsterdam.

Menno de Bree won diverse studenten-awards en is een veelgevraagd spreker. Enkele recente titels van publieke lezingen zijn 'Over waarom het onmogelijk is om gelukkig te worden van je werk', 'Een kleine filosofie van de verslaving', 'Eerst denken dan doen - filosoferen over seks', 'Zelf nadenken over je eigen dood' en 'Geen menselijke aangelegenheid is veel inspanning waard - Arthur Schopenhauer over geluk'.

Wilt u Menno de Bree boeken voor een inspirerende lezing? Neem contact met ons op via het contact formulier.

Actuele cursussen van Menno de Bree

Accreditatie

Voor deze cursus zijn door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) van de KNMG 12 accreditatiepunten toegekend onder nummer 286626.

Het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) is het centrale loket voor het aanvragen van accreditatie van algemene nascholingen. Een algemene nascholing is een nascholing op het gebied van bijvoorbeeld: gezondheidsrecht, medische ethiek, communicatie, managementvaardigheden en zorgstelsel, etcetera.

Door de KNMG is mei 2016 aangegeven dat door het ABAN geaccrediteerde scholingen beschouwd worden als vakinhoudelijke nascholingen omdat de algemene competenties (zoals communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen) tot het vakgebied van iedere geneeskundig specialist en profielarts behoren. (zie hier)

Meer informatie over ABAN-punten en artsen uit cluster 1 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) vindt u hier.

Medisch specialisten (cluster 2) vinden meer informatie over ABAN-punten hier.

Voor artsen uit cluster 3 (sociaal geneeskundigen) geldt een eigen regeling. Meer informatie over ABAN-punten en sociaal geneeskundigen vindt u hier.

Prijs

De inschrijfkosten voor deze cursus zijn 1295 euro*.

    Cursusprijs is inclusief:
  • cursusmaterialen
  • verfijnde lunch op donderdag en vrijdag
  • gastronomisch diner met bijpassende wijnen op donderdagavond
  • overnachting van donderdag op vrijdag in een luxe, stijlvolle hotelkamer, inclusief ontbijt.


Werknemers UWV

Facturen met vermelding van een kostenplaatsnummer kunnen door ons rechtstreeks naar FEZ accounting house crediteuren van het UWV worden verstuurd. U kunt dit kostenplaatsnummer opgeven als factuur kenmerk op het inschrijfformulier.
UWV medewerkers kunnen ook een prijsopgave invullen op een 'Prijsopgave Leren en Ontwikkelen formulier UWV'. Het leverancier-ID nummer van Brainfeed is 63527. Na verwerking binnen het UWV ontvangen wij dan een inkooporder.


* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw.

Recensies van eerdere deelnemers aan deze cursus.

In jaren niet zo’n goede cursus gehad.

P.C. Schellekens, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Honger- en dorstlesser van formaat.

C. Leclercq, psychiater
deelnemer aan Carpe diem!


Menno de Bree heeft perfect contact met cursisten, didactisch goed.

R. Jansen, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Ik geef Menno de Bree een 10!

P.C. Schellekens, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Menno de Bree vindt goede aansluiting bij de medische praktijk.

R. Jansen, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Opnieuw verrassend anders.

C. Leclercq, psychiater
deelnemer aan Carpe diem!


Fijne sfeer, perfecte organisatie en heel goede docent.

R. Jansen, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Inspirerend, vermoeiend en uitdagend om écht na te denken over het zijn,
het worden en geweest zijn.

P.C. Schellekens, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Mooie basis over filosofie, geeft veel zin om meer over te horen.

M. Dijkshoorn, klinisch geriater
deelnemer aan Carpe diem!


Cognitief inspannend op een prettige manier.

L.B. van der Wijck, psycholoog
deelnemer aan Carpe diem!


Menno de Bree is boeiend en geeft duidelijke voorbeelden.

M. Dijkshoorn, klinisch geriater
deelnemer aan Carpe diem!


Menno de Bree legt een moeilijk en zwaar onderwerp helder uit.

L.B. van der Wijck, psycholoog
deelnemer aan Carpe diem!


Het begin van een nieuwe manier om de werkelijkheid te bezien.

H. Berenschot, internist
deelnemer aan Carpe diem!


Uitstekend.

C. Favoreel, verzekeringsarts
deelnemer aan Carpe diem!


Inspirerend en prikkelend.

H. Berenschot, internist
deelnemer aan Carpe diem!


Menno de Bree is goed, zuiver en begaafd.

C. Favoreel, verzekeringsarts
deelnemer aan Carpe diem!


Veel humor en inspirerend!

P.C. Schellekens, huisarts
deelnemer aan Carpe diem!


Duidelijke lijn, veel informatie, goed geordend en geplaatst.

C. Favoreel, verzekeringsarts
deelnemer aan Carpe diem!


Hier kunt u zich inschrijven voor de cursus Carpe Diem op 16 en 17 december 2019.

Voer hier uw voorletters in
Vul hier uw naam in.
Vul hier uw adres in.
Vul hier uw postcode en woonplaats in
Vul hier uw BIGnummer in.
Vul hier uw e-mailadres in.
Het (mobiele) telefoonnummer waarop u bereikbaar bent
Hier kunt u eventuele overige gegevens aangeven zoals verzoeken t.a.v. de factuur of dieetwensen.
Geef hier aan dat u akkoord gaat met de Algemene verkoop-, annulerings- en leveringsvoorwaarden. Deze vindt u hier.

U ontvangt een factuur via e-mail. Als u wilt dat deze factuur op een andere naam en/of adres wordt gesteld dan kunt u dat hier aangeven.

Vul hier de gewenste tenaamstelling van de factuur in
Adres voor de factuur (indien anders dan boven)
Vul hier de gewenste postcode en plaatsnaam voor de factuur in (indien anders dan boven)
Eventueel gewenst kenmerk, kostenplaats of andere toevoeging aan factuuradres
U kunt meerdere opties kiezen.