Durf te denken - Sapere aude! Filosofie en Medisch Leiderschap

Inschrijving sluit over: Deze cursus wordt nu bekeken door 3 personen.

Titel:Durf te denken - Sapere aude! Een inspirerende cursus Filosofie en Medisch Leiderschap
Docent:Menno de Bree
Datum:6 en 7 december 2021
Tijden:Aanvang cursus op maandag om 9:30 uur. Afsluiting op dindag om 17:00 uur.
Locatie:Kasteel Engelenburg, Brummen
Prijs:1295 euro*
Accreditatie: 12 accreditatiepunten toegekend door het ABAN onder nummer 358813
Doelgroep:Medisch specialisten, huisartsen, bedrijfs- en verzekeringsartsen en andere professionals
Groepsgrootte:Maximaal 18 personen.

* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw.

Sapere Aude! Durf te denken.

U wilt uw competentie Medisch Leiderschap verder ontwikkelen? Laat u inspireren door filosoof Menno de Bree, die in deze cursus deze belangrijke en sterk in de belangstelling staande competentie belicht vanuit historisch filosofisch perspectief. Tijdens deze prikkelende tweedaagse verrijkt en slijpt u uw eigen visie op leiderschap door de boeiende kennismaking met een dwarsdoorsnede van 25 eeuwen filosoferen over leiders, leiderschap en macht – van Plato tot Hannah Arendt, en van Machiavelli tot Michel Foucault.

Nieuwe competentie

Medisch Leiderschap is een nieuwe competentie, wat niet alleen betekent dat in de komende jaren het onderwijs binnen deze competentie moet worden ontwikkeld, maar ook dat huidige dokters deze competentie in hun praktijk vorm moeten geven. Zoals we tijdens de cursus zullen bespreken, geeft het KNMG Raamwerk Medisch Leiderschap daartoe te weinig steun.

Een rechtvaardige samenleving

Om Medisch Leiderschap verder vorm te geven moet er dus worden teruggevallen op meer generieke literatuur over leiderschap. Veel van de literatuur daarover komt uit psychologische, sociologische en bedrijfskundige hoek, maar de leiderschapstypen die daar worden besproken zijn vaak al ouder, en afkomstig uit de filosofische traditie. Dit komt omdat de vraag naar hoe je een rechtvaardige samenleving op kunt bouwen, en wat voor mensen je nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen, één van de traditionele thema's van de filosofie is.

Die filosofie is dus altijd herkenbaar en concreet, wat het mogelijk maakt om verbindingen te maken tussen enerzijds filosofische denktradities en anderzijds dagelijkse leiderschapsproblemen. Praktisch, relevante thema's zullen worden belicht vanuit interessante denkers.
Plato bediscussieert bijvoorbeeld in De Staat hoe een opleiding van een leider eruit moet komen te zien, hoe de screening moet plaatsvinden, en ook hoe democratisch besluitvorming moet zijn. Als je dialogisch leiderschap wilt implementeren (het leiderschapstype wat in de NFU-master kwaliteit en patiëntveiligheid wordt gepropageerd), kun je niet om de dialoogtechnieken heen die door Socrates en Plato ontwikkeld zijn. Aristoteles bespreekt in zijn Retorica waarom een leider niet genoeg heeft aan een gedegen vakopleiding, maar ook goed moet kunnen leren spreken - omdat gelijk hebben nog iets anders is dan gelijk krijgen. Later in de geschiedenis bespreekt Machiavelli de noodzaak van leiders om vuile handen te maken, en doorbreekt daarmee het idee dat leiders vooral 'goed' moeten zijn (een idee wat ook achter het Raamwerk Medisch Leiderschap lijkt te zitten). Hannah Arendt laat weer zien dat er voor leiderschap een totaal ander type denken nodig is dan voor managen, wat dan ook weer inzichtelijk maakt waarom mensen die carrière maken als manager zo pijnlijk tekort kunnen schieten als zij in een positie komen waarin ze leiderschapsbesluiten moeten nemen.

In deze cursus onderzoekt u onder leiding van Menno de Bree uw eigen visie op medisch leiderschap en gaandeweg leert u de besproken inzichten te herwaarderen. U verdiept zich in de verschillende benaderingen van leiderschap vanuit filosofisch perspectief, om hiermee na de cursus in uw eigen praktijk aan de slag te kunnen. Geen platgetreden paden, maar verrassend prikkelende perspectieven.

Behandelde onderwerpen

 • Inleiding over het begrip ‘leiderschap’
 • ‘leiderschap’ en geneeskunde; kritische analyse van het KNMG ‘raamwerk medisch leiderschap’.
 • Filosofen en leiderschap: de centrale vragen.
 • Klassieke filosofen over leiderschap
  • Machiavelli: het doel heiligt de middelen
  • Thomas Hobbes: het sociaal contract met de koning
  • Jean Jacques Rousseau: de corrupte volwassene
  • John Locke: liberaal leiderschap
  • Immanuel Kant: zelfleiderschap
  • Hannah Arendt: macht, kwaad en organisaties.
  • Michel Foucault: de dood van het subject.
  • Robert Solomon: deugden en leiderschap.
  • Filosofie, leiderschap en geneeskunde.

  Cursusdata

  EXTRA DATUM
  19 en 20 april 2021

  Durf te denken - Sapere aude!
  Een verfrissende filosofische kijk op medisch leiderschap

  Docent: Menno de Bree
  Locatie: kasteel Engelenburg, Brummen
  Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 413427


  Verplaatst wegens lockdown

  maandag 4 en dinsdag 5 oktober 2021

  Durf te denken - Sapere aude!
  Een verfrissende filosofische kijk op medisch leiderschap

  Docent: Menno de Bree
  Locatie: kasteel Engelenburg, Brummen
  Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 413427
  Klik hier voor meer informatie en opgave.
  Nog 12 plaatsen beschikbaar
  maandag 6 en dinsdag 7 december 2021

  Durf te denken - Sapere aude!
  Een verfrissende filosofische kijk op medisch leiderschap

  Docent: Menno de Bree
  Locatie: kasteel Engelenburg, Brummen
  Accreditatie: 12 punten toegekend door het ABAN onder nummer 413427
  Klik hier voor meer informatie en opgave.
  Nog 7 plaatsen beschikbaar

Deze cursus vindt plaats op kasteel Engelenburg te Brummen.

Kasteel Engelenburg is een bijzonder hotel met golfbaan en conferentie faciliteiten. Dineren onder de sterren in het 19e eeuwse Serre restaurant. Wakker worden en nog even verder dromen in de prachtige kamers van de Orangerie of het Kaapse Huis. De familie Agricola en haar team ontvangt u op persoonlijke wijze in een historische ambiance met gevoel voor detail. Door het open raam hoort u de vogels. Over de slotgracht kijkt u het kasteelpark in. Een oase van rust en ruimte. Heden en verleden komen hier samen.

Kasteel Engelenburg vormt daarmee de perfecte locatie voor deze cursus.

Kasteel Engelenburg biedt de gelegenheid tot voorovernachting voor een speciaal tarief voor Brainfeedcursisten.
U kunt daarvoor rechtstreeks contact opnemen met de receptie van het hotel.

COVID-19
Kasteel Engelenburg houdt rekening met de geldende voorschriften en richtlijnen van het RIVM en de Overheid met betrekking tot COVID-19. Een algemeen overzicht van de getroffen maatregelen vindt u hier.


Menno de Bree (1974) studeerde filosofie en werkte als filosoof achtereenvolgens bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 is hij verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (nu als docent medische ethiek en filosofie), en verzorgt daarnaast filosofische lezingen en workshops voor professionals. Sinds 2016 is hij tevens docent aan the School of Life Amsterdam.

Menno de Bree won diverse studenten-awards en is een veelgevraagd spreker. Enkele recente titels van publieke lezingen zijn 'Over waarom het onmogelijk is om gelukkig te worden van je werk', 'Een kleine filosofie van de verslaving', 'Eerst denken dan doen - filosoferen over seks', 'Zelf nadenken over je eigen dood' en 'Geen menselijke aangelegenheid is veel inspanning waard - Arthur Schopenhauer over geluk'.

Wilt u Menno de Bree boeken voor een inspirerende lezing? Neem contact met ons op via het contact formulier.


Actuele masterclasses van Menno de Bree


Denk mee met Menno de Bree MEEDENKDAG

REPRISE
woensdag 27 oktober 2021 Nieuwe datum


Denk mee met Menno de Bree
Vrolijk pessimisme: Arbeidsvitaminen voor elke arts!

Docent: Menno de Bree
Locatie: Kasteel Vanenburg, Putten
Accreditatie: 5 punten toegekend door het ABAN onder nummer 376803
Klik hier voor meer informatie en opgave.

Accreditatie

Voor deze cursus zijn door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) van de KNMG 12 accreditatiepunten toegekend onder nummer 358813.

Het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) is het centrale loket voor het aanvragen van accreditatie van algemene nascholingen. Een algemene nascholing is een nascholing op het gebied van bijvoorbeeld: gezondheidsrecht, medische ethiek, communicatie, managementvaardigheden en zorgstelsel, etcetera.

Door de KNMG is mei 2016 aangegeven dat door het ABAN geaccrediteerde scholingen beschouwd worden als vakinhoudelijke nascholingen omdat de algemene competenties (zoals communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen) tot het vakgebied van iedere geneeskundig specialist en profielarts behoren. (zie hier)

Meer informatie over ABAN-punten en artsen uit cluster 1 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) vindt u hier.

Medisch specialisten (cluster 2) vinden meer informatie over ABAN-punten hier.

Voor artsen uit cluster 3 (sociaal geneeskundigen) geldt een eigen regeling. Meer informatie over ABAN-punten en sociaal geneeskundigen vindt u hier.

Prijs

De inschrijfkosten voor deze cursus zijn 1295 euro*.

  Cursusprijs is inclusief:
 • cursusmaterialen
 • verfijnde lunch op donderdag en vrijdag
 • gastronomisch diner met bijpassende wijnen op donderdagavond
 • overnachting van donderdag op vrijdag in een luxe, stijlvolle hotelkamer, inclusief ontbijt.


Werknemers UWV

Facturen met vermelding van een kostenplaatsnummer kunnen door ons rechtstreeks naar FEZ accounting house crediteuren van het UWV worden verstuurd. U kunt dit kostenplaatsnummer opgeven als factuur kenmerk op het inschrijfformulier. Daarnaast kunt u een 'Prijsopgave Leren en Ontwikkelen formulier' bij het UWV indienen. Het PeopleSoft leveranciers-ID van Brainfeed is 63527.


* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw.

Recensies van eerdere deelnemers aan deze cursus.

Heel boeiend. Echt een aanrader!

R. Risselada, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Twee inspirerende dagen weg van de waan van de dag.

E.R.M. de Haas, dermatoloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Eye-opener!

E.R. van der Geer, specialist ouderengeneeskunde
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Zeer inzicht gevend en veel stof tot verder nadenken

D.J. Heersema, neuroloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Verfrissend om vanuit een ander perspectief over mijn dagelijkse werkelijkheid te denken.

E. Chatrou, kinder- en jeugdpsychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Cursus sloot goed aan bij mijn behoefte en verwachtingen.

V.V.A.M. Knoers, klinisch geneticus
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Menno de Bree is een boeiende man.

E.R.M. de Haas, dermatoloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Menno de Bree is humoristisch en goed in staat ingewikkelde concepten naar onze realiteit te vertalen.

E. Chatrou, kinder- en jeugdpsychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Erg leuk.

M.P. van Spaendonck, KNO-arts
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Donald van der Peet

Donald van der Peet
Hoogleraar chirurgie VUmc

...een absolute aanrader!"


De tweedaagse cursus Sapere Aude! over Medisch Leiderschap door Menno de Bree is een absolute aanrader! Het is geen Leiderschapscursus in traditionele zin. Vanuit filosofisch perspectief wordt een kader gegeven dat vertaald kan worden naar de actualiteit. Praktische invulling vindt plaats door inbreng van praktijkervaringen van deelnemers. Het is een zeer inzichtgevende cursus in een heerlijke ambiance, van harte aanbevolen!

Ik heb ervan genoten!

E.R.M. de Haas, dermatoloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Menno de Bree weet op sublieme wijze het complexe dilemma van medisch leiderschap te analyseren en helder te maken.

R.O. Wichers, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Veel geleerd over filosofie, in kader van leidinggeven, door een uitstekende en inspirerende docent in een prettige ambiance

V.V.A.M. Knoers, klinisch geneticus
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Menno de Bree is zeer onderhoudend.

R. Risselada, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Menno de Bree is excellent.

S. das Dores, psycholoog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Menno de Bree zit vol humor en zeer onderhoudend

D.J. Heersema, neuroloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Menno de Bree is erg enthousiast en geeft goede uitleg.

D.J.M. van der Geest, verzekeringsarts
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


"Zeer inspirerend."

G.J. Amelink, neurochirurg
deelnemer aan Sapere aude!


Stof tot nadenken

W. van Harmelen, gynaecoloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Menno de Bree is ‘disruptief’ en bevlogen.

D.L. van der Peet, hoogleraar chirurgie
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


De inhoud sluit aan bij de praktijk.

A.K. Butter, medisch adviseur CBR
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Helder en geestig.

R. Risselada, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Louise de Widt

Louise de Widt
Chirurg

"...onder de indruk van de wijze waarop we een andere kijk krijgen..."

De cursus Sapere Aude! van Brainfeed heb ik met heel veel plezier gevolgd. Ik kende Menno de Bree al van eerdere lezingen en was geënthousiasmeerd door zijn inspirerende verhalen. Ook nu was ik erg onder de indruk van de wijze waarop we een andere kijk krijgen in onze praktijk, maar ook in ons dagelijks bestaan buiten het werk. Medisch leiderschap is een breed begrip. Als chirurg ben je daar onbewust dagelijks mee bezig. Om te begrijpen hoe alles in elkaar steekt met de filosofische achtergrond die wordt gegeven is een verrijking en weer eens wat anders dan de nascholing op vakinhoudelijk gebied. En dan ook nog in een geweldige omgeving, met culinaire hoogstandjes, kleine attenties en verwennerijen, dat maakt het helemaal af.

Zeer inspirerende docent.

V.V.A.M. Knoers, klinisch geneticus
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Geeft nieuwe ruimte en mogelijkheden.

R.O. Wichers, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Heel goed om de verschillende aspecten van leiderschap te ontrafelen

D.J. Heersema, neuroloog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Inspirerend en inzichtelijk.

A.K. Butter, medisch adviseur CBR
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Een prikkelende en inspirerende cursus die aanzet tot substantieel denken.

S. das Dores, psycholoog
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Een cursus die aanzet tot verder denken!

D.J.M. van der Geest, verzekeringsarts
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Geeft een voldaan gevoel.

D.L. van der Peet, hoogleraar chirurgie
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Heerlijk om je passief te laten voeden met activerende en
inspirerende informatie op een vorstelijke locatie!

R.O. Wichers, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Goed georganiseerd op een top locatie!

R. Risselada, psychiater
deelnemer aan Durf te denken! Sapere aude


Hier kunt u zich inschrijven voor de cursus Sapere Aude! op maandag 6 en dinsdag 7 december 2021.

Voer hier uw voorletters in
Vul hier uw naam in.
Vul hier uw adres in.
Vul hier uw postcode en woonplaats in
Vul hier uw BIGnummer in.
Vul hier uw e-mailadres in.
Het (mobiele) telefoonnummer waarop u bereikbaar bent
Hier kunt u eventuele overige gegevens aangeven zoals verzoeken t.a.v. de factuur of dieetwensen.
Geef hier aan dat u akkoord gaat met de Algemene verkoop-, annulerings- en leveringsvoorwaarden. Deze vindt u hier.

U ontvangt een factuur via e-mail. Als u wilt dat deze factuur op een andere naam en/of adres wordt gesteld dan kunt u dat hier aangeven.

Vul hier de gewenste tenaamstelling van de factuur in
Adres voor de factuur (indien anders dan boven)
Vul hier de gewenste postcode en plaatsnaam voor de factuur in (indien anders dan boven)
Eventueel gewenst kenmerk, kostenplaats of andere toevoeging aan factuuradres
U kunt meerdere opties kiezen.