Hora est! Levenskunst voor bedrijfs- en verzekeringsartsen

Titel: Hora est! Levenskunst voor bedrijfs- en verzekeringsartsen.
Docent: Menno de Bree
Datum: 24 en 25 november 2016
Locatie: Kasteel Engelenburg te Brummen
Prijs: 995 euro*
Accreditatie: ABSG, 12 punten, categorie Nascholing Sociale Geneeskunde algemeen/algemeen medisch
Doelgroep: bedrijfs- en verzekeringsartsen
Groepsgrootte: Maximaal 15 personen. Volgeboekt


* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw.

Hora est!

In de drukte van de alledaagse praktijk geniet het welzijn van de bedrijfs- en verzekeringsarts meestal geen prioriteit: Eerst moet het werk af, daarna komen we zelf aan bod. Maar een goede dokter, is een dokter die ook goed voor zichzelf zorgt. Dat zult u toch moeten beamen! Maar doet u het ook? De hoogste tijd om daar eens bij stil te staan.

Vrijheid en keuzestress

In de 21e eeuw is ons leven fluïde geworden - zekerheden zijn er niet veel. Enerzijds betekent dit: vrijheid. Ons leven wordt veel minder bepaald door tradities dan voorheen. Maar er is ook een schaduwzijde. We weten niet wat we moeten kiezen, kunnen niet goed bepalen wat echt belangrijk is. We weten niet hoe we ons leven in die vrijheid moeten leven. De symptomen van deze tijdgeest herkent u als thema in uw werk. Bedrijfsartsen en verzekeringsartsen worden dagelijks geconfronteerd in hun spreekkamer met keuzestress, depressie, angst en burn-out. De vraag rijst: Hoe blijf je in vorm in deze wereld? Hoe kun je zorgdragen voor jezelf en wat is nu werkelijk van belang?
Vragen die bij uitstek ook van belang zijn voor het eigen functioneren van de professional die dit in zijn spreekkamer treft.

Levenskunst als zelfzorg

Op de bovenstaande vragen zijn verschillende antwoorden mogelijk. In deze cursus staat de filosofische variant centraal: Levenskunst als zelfzorg. Deze traditie gaat terug tot het begin van onze Westerse filosofische traditie (Socrates, Plato, Aristoteles, Epicurus, Stoa, cynici en sceptici), en is aan het einde van de vorige eeuw herontdekt en gerevitaliseerd door invloedrijke auteurs als bijvoorbeeld Foucault (die in relatie tot zelfzorg het woord ‘zelftechniek’ muntte), Nussbaum, Sloterdijk, Bieri en Hadot. Zelfzorg is echter alleen mogelijk als er een achterliggende horizon is: een visie op wat het leven zinvol maakt. Tijdens de cursus zal de ‘grote’ (en volgens sommige filosofen onmogelijke) vraag naar de zin van het leven dan ook geregeld aan de orde komen.

Staalkaart aan levenskunst

Tijdens deze tweedaagse cursus starten we vanuit de praktijk: hoe zien en beleven we onze levens? Wat betekent het om in vorm te zijn? Waarom zijn mensen (uzelf, de cliënten in uw spreekkamer die b.v. claimen niet te kunnen werken) soms uit vorm? Vervolgens maakt u kennis met een staalkaart aan levenskunst uit de filosofische traditie. We kijken of dit bruikbare zelftechnieken oplevert om onze huidige levenspraktijk op een betere manier vorm te geven en dit ook in uw dagelijke bedrijfs- en verzekeringeneeskundige praktijk toe te passen.

Deze cursus vindt plaats op kasteel Engelenburg te Brummen.

Kasteel Engelenburg is een bijzonder hotel met golfbaan en conferentie faciliteiten. Dineren onder de sterren in het 19e eeuwse Serre restaurant. Wakker worden en nog even verder dromen in de prachtige kamers van de Orangerie of het Kaapse Huis. De familie Agricola en haar team ontvangt u op persoonlijke wijze in een historische ambiance met gevoel voor detail. Door het open raam hoort u de vogels. Over de slotgracht kijkt u het kasteelpark in. Een oase van rust en ruimte. Heden en verleden komen hier samen.

Kasteel Engelenburg vormt daarmee de perfecte locatie voor deze cursus.

Kasteel Engelenburg biedt de gelegenheid tot voorovernachting voor een speciaal tarief voor Brainfeedcursisten.
U kunt daarvoor rechtstreeks contact opnemen met de receptie van het hotel.


Menno de Bree (1974) studeerde filosofie en werkte als filosoof achtereenvolgens bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 is hij verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (nu als docent medische ethiek en filosofie), en verzorgt daarnaast filosofische lezingen en workshops voor professionals. Sinds 2016 is hij tevens docent aan the School of Life Amsterdam.

Menno de Bree won diverse studenten-awards en is een veelgevraagd spreker. Enkele recente titels van publieke lezingen zijn 'Over waarom het onmogelijk is om gelukkig te worden van je werk', 'Een kleine filosofie van de verslaving', 'Eerst denken dan doen - filosoferen over seks', 'Zelf nadenken over je eigen dood' en 'Geen menselijke aangelegenheid is veel inspanning waard - Arthur Schopenhauer over geluk'.

Wilt u Menno de Bree boeken voor een inspirerende lezing? Neem contact met ons op via het contact formulier.


Actuele masterclasses van Menno de Bree


Denk mee met Menno de Bree MEEDENKDAG

REPRISE
woensdag 28 oktober 2020

Denk mee met Menno de Bree
Vrolijk pessimisme: Arbeidsvitaminen voor elke arts!

Docent: Menno de Bree
Locatie: Kasteel Vanenburg, Putten
Accreditatie: 5 punten toegekend door het ABAN onder nummer 376803
Klik hier voor meer informatie en opgave.

Accreditatie

Deze cursus is door het Accreditatie Bureau Sociale Geneeskunde (ABSG) voor 12 punten geaccrediteerd als 'Nascholing Sociale Geneeskunde algemeen/algemeen medisch' onder nummer 251098.

Het ABSG verzorgt de coördinatie en de administratieve afhandeling van de accreditatie van deskundigheid bevorderende activiteiten t.b.v. van herregistratie van Sociaal Geneeskundigen door de RGS.

  Het ABSG is een samenwerkingsverband van:
 • NVVG: de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde
 • NVAB: de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
 • KAMG: de Koepel Artsen Maatschappij en Gezondheid


  Het gaat daarbij om de volgende sociaal geneeskundige registraties:
 • bedrijfsartsen
 • verzekeringsartsen
 • artsen voor Maatschappij en Gezondheid (inclusief de diverse profielen)

Meer informatie over het ABSG vindt u hier.


Artsen uit cluster 1 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten) en cluster 2 (medisch specialisten) kunnen de door de ABSG geaccrediteerde nascholingspunten mogelijk gebruiken als algemene nascholingspunten. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de KNMG of uw wetenschappelijke vereniging.

Voor artsen uit cluster 1 en cluster 2 is de de pilot '25% nascholing buiten eigen vakgebied' omgezet in regulier beleid voor alle erkende geneeskundig specialismen en erkende artsenprofielen met een registratie bij de RGS, met uitzondering van:

 • Klnische genetica (VKGN)
 • MDL-Geneeskunde
 • Radiologie (NVVR(
 • Radiotherapie (NVRO)
 • Thoraxchirurgie


Voor de heelkunde (NVVH)geldt een afwijkend hoger percentage van maximaal 50% buiten het eigen vakgebied.
Voor de nucleaire geneeskunde (NVNG) gelft een afwijkend hoger percentage van maximaal 40% buiten het eigen vakgebied.
(KNMG, 10 juni 2016)
Meer informatie over de pilot vindt u hier.

Prijs

De inschrijfkosten voor deze cursus zijn 995 euro*.

  Cursusprijs is inclusief:
 • cursusmaterialen
 • verfijnde lunch op donderdag en vrijdag
 • gastronomisch diner met bijpassende wijnen op donderdagavond
 • overnachting van donderdag op vrijdag in een luxe, stijlvolle hotelkamer, inclusief ontbijt.


Werknemers UWV

Onlangs is het betaalproces voor opleidingen en trainingen bij het UWV veranderd.
De cursussen van Brainfeed zijn nog niet standaard in de catalogus van het UWV opgenomen. UWV medewerkers kunnen een prijsopgave laten invullen op een 'Prijsopgave Leren en Ontwikkelen formulier UWV'.
Om dit proces te ondersteunen kunt u hier het al voor deze cursus ingevulde 'Prijsopgave Leren en Ontwikkelen formulier' downloaden en verder aanvullen met uw persoonlijke gegevens.
Let op! Voor opgave dient u nog wel het inschrijfformulier op onze site in te vullen.

Ook facturen met vermelding van een kostenplaatsnummer kunnen door ons rechtstreeks naar FEZ accounting house crediteuren van het UWV worden verstuurd. U kunt dit kostenplaatsnummer opgeven als factuur kenmerk op het inschrijfformulier.

* Brainfeed staat ingeschreven in het Register Instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Instellingen ingeschreven in dit register zijn vrijgesteld van btw.

Recensies van eerdere deelnemers aan deze cursus.Geweldig, 't smaakt naar meer!

E. Panhuis - Tokareva, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Een cadeautje voor en aan mezelf.

J.H.M. de Brouwer, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Menno de Bree is een heerlijke prater die geschiedenis in het nu trekt.

M.M.F. Timmerhuis, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Menno de Bree is helder, onderhoudend, charmant en toegankelijk.

K.C. Rammeloo, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Verrijkend voor het dagelijks en professioneel leven.

C.C.M. Pinchasik, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Menno de Bree is inspirerend, humoristisch en vol zelfspot, maar bovenal een begenadigd verteller.

J.H.M. de Brouwer, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Zeer boeiend.

E. Panhuis - Tokareva, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Je kijkt op een heel andere, systematische wijze aan tegen
de professionele keuzes die je maakt in je handelen.

K.C. Rammeloo, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Levensverrijking!

M.M.F. Timmerhuis, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Menno de Bree heeft veel kennis en is boeiend.

E. Kooy, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Geestesprikkelende tweedaagse waarin je kijk op de wereld en jezelf flink op de proef gesteld wordt.

C. Braet, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Breinkraker met nieuwe inzichten.

E. Kooy, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Menno de Bree is inspirerend en betrokken.

E. Panhuis - Tokareva, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Mooie locatie, boeiende spreker.

C. Braet, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Vol nieuwe ideeën en veel diepgang.

E. Kooy, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Menno de Bree is gewoon geweldig. Een plezierige, onderhoudende en bekwaam docent.

J.C.M. Hehenkamp, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Zeer boeiend. Perfecte omstandigheden, docent en organisatie.

I.K. Kwa, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Verrassend goed en zinvol.

H.M.L. Dauven, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


De locatie was prachtig, de catering heerlijk en overvloedig.

J.C.M. Hehenkamp, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Menno de Bree: Knap werk!

H.M.L. Dauven, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Zeer leerzaam, ontspannend, gezellig en comfortabel.

J.C.M. Hehenkamp, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Enthousiasmerend en verhelderend.

W.R. van Oostendorp, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Eye-openers en prikkelt mij om mij meer te verdiepen in filosofie.

W.R. van Oostendorp, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Levensverrijkend.

M.R.H. Brautigam, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Goede basis om zelf verder te kunnen gaan in de filosofie.

W.R. van Oostendorp, verzekeringsarts
deelnemer aan Hora est!


Fantastisch!

I.K. Kwa, verzekeringsarts,
deelnemer aan Hora est!


Hier kunt u zich inschrijven voor de cursus Hora est! Levenskunst voor bedrijfs- en verzekeringsartsen op 24 en 25 november 2016.

De cursus is volgeboekt.