Congres

Denk mee met Menno de Bree

Medisch leiderschap ontleed

Na deze interactieve meedenkdag met Menno de Bree gaat u naar huis met een geheel nieuwe visie op Medisch Leiderschap. U leert leiderschap vanuit filosofisch perspectief te (her)waarderen en ontdekt verrassende invalshoeken door te kijken naar de manier waarop u in uw werk staat.

Een actuele competentie

Medisch Leiderschap is een actuele competentie die veel discussie oproept. Natuurlijk is daar in medische (vervolg)opleidingen al aandacht voor. Maar is een leider hetzelfde als een manager? Moet u dan elke dag aan de slag met Medisch Leiderschap? Menno de Bree zal  betogen dat het KNMG Raamwerk Medisch Leiderschap hiertoe te weinig steun biedt.

Om Medisch Leiderschap verder vorm te geven moeten we terugvallen op meer generieke literatuur over leiderschap. Veel van die literatuur komt uit psychologische, sociologische en bedrijfskundige hoek. Maar de leiderschapstypen die daar worden besproken zijn vaak al ouder, en afkomstig uit de filosofische traditie. Dit komt omdat de vraag naar hoe je een rechtvaardige samenleving op kunt bouwen, en wat voor mensen je nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen, één van de traditionele thema's van de filosofie is.

Die filosofie is dus altijd herkenbaar en concreet, wat het mogelijk maakt om verbindingen te maken tussen enerzijds filosofische denktradities en anderzijds dagelijkse leiderschapsproblemen. Op deze meedenkdag belicht Menno de Bree praktische en relevante thema's vanuit interessante denkers.

Filosofische visies voor een frisse kijk op uw leiderschap

Plato bediscussieert bijvoorbeeld in De Staat hoe een opleiding van een leider eruit moet komen te zien, hoe de screening moet plaatsvinden en ook hoe democratisch besluitvorming moet zijn. Als je dialogisch leiderschap wilt implementeren (een leiderschapstype dat vaak in zorginstellingen wordt gepropageerd), kun je niet om de dialoogtechnieken heen die door Socrates en Plato ontwikkeld zijn.

Aristoteles bespreekt in zijn Retorica waarom een leider niet genoeg heeft aan een gedegen vakopleiding, maar ook goed moet kunnen leren spreken. Omdat gelijk hebben nog iets anders is dan gelijk krijgen.

Later in de geschiedenis bespreekt Machiavelli de noodzaak van leiders om vuile handen te maken. Hij doorbreekt daarmee het idee dat leiders vooral 'goed' moeten zijn (een idee wat ook achter het Raamwerk Medisch Leiderschap lijkt te zitten).

Hannah Arendt laat weer zien dat er voor leiderschap een totaal ander type denken nodig is dan voor managen. Wat dan ook weer inzichtelijk maakt waarom mensen die carrière maken als manager zo pijnlijk tekort kunnen schieten als zij in een positie komen waarin ze leiderschapsbesluiten moeten nemen.

Lees verder

Denk mee met Menno de Bree

woensdag 30 november 2022

Bekijk alle sprekers

Locatie:De Vanenburg

Accreditatie:5 ABAN-punten toegekend

Deelnemers:Maximaal 60 deelnemers

Kosten:€ 595

Programma

08:30 Ontvangst
09:00 Medisch leiderschap: concept, betekenis en implicaties
10:30 Pauze
11:00 Twee visies op organisaties en haar leiders: Aristoteles en Machiavelli
12:30 Lunchpauze
13:30 Leiderschap in dirigeren door maestro Jules van Hessen
15:00 Pauze
15:30 Zelfleiderschap en medische carrière
17:00 Napraten en verder denken

Het volledige programma ontvangt u bij aankomst.

Ontwikkel uw eigen visie op Medisch Leiderschap

Laat u op deze interactieve meedenkdag inspireren door Menno de Bree die verschillende benaderingen van leiderschap vanuit filosofisch perspectief belicht. Om met een frisse kijk op leiderschap in uw eigen praktijk aan de slag te gaan.

Lees verder

Locatie

Dat wordt prinsheerlijk genieten

Dit stijlvolle 17de-eeuwse kasteel ligt in het midden van ons land. Op de Veluwe, aan de rand van Putten. Kasteel De Vanenburg is omgeven door prachtige kasteeltuinen en voorzien van alle denkbare moderne faciliteiten. Genieten staat hier voorop. Met veel passie en persoonlijke aandacht zet het keukenteam van chef-kok Richard Broersma verrassende en smakelijke creaties op tafel.

De Vanenburg

Spreker

Stroop de mouwen maar vast op

Voor de flamboyante, getalenteerde dirigent en muzikale alleseter Jules van Hessen is muziek een universele taal die mensen verbindt en tot nieuwe ideeën en wederzijds respect leidt. Dirigeren gaat voor Jules veel meer over leiderschap dan over de maat slaan. Hoe langer hij dirigeert, hoe vaker Jules het gevoel heeft dat muziek dirigeren en leidinggeven aan een organisatie niet wezenlijk anders is. Maestro Jules neemt een deel van zijn orkest mee naar Kasteel De Vanenburg om met de baton te zwaaien en verrassende verbanden te leggen tussen het leiden van een organisatie en een orkest. 

Lees meer over de muzikale verdiensten van Jules van Hessen en zijn missie om de schoonheid van klassieke muziek te onthullen op maestrojules.com

Boekenpakket

Schrijf nu in en ontvang na afloop het speciaal door Menno de Bree samengestelde boekenpakket met 3 inspirerende boeken om verder te lezen.

Accreditatie

Schrijf 5 ABAN-punten bij

Voor dit congres zijn door het ABAN van de KNMG 5 accreditatiepunten toegekend onder nummer 484201.

De KNMG beschouwt accreditaties door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) als vakinhoudelijke nascholingen omdat de algemene competenties (zoals communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen) tot het vakgebied van iedere geneeskundig specialist en profielarts behoren.

Lees meer over ABAN-punten voor:

Lees verder
Interessant, out of the box, confronterend.

M.A. van Leeuwen
Uroloog

Goed verzorgd, leerzaam, veel stof tot nadenken. Inspirerend, prikkelend, goed verzorgd, vrolijk. Menno de Bree is inspirerend.

A.M.H.H.A. Beckers
Anesthesioloog

Inspirerend, stemt tot nadenken.

A.H. Fransen
Huisarts / bestuurder

Zeer interessant en actueel naar huidige organisatie problemen. Goed om naar jezelf te kijken op filosofische wijze. Was verhelderend.

N.L. van Luntesburg
Verzekeringsarts

Gezellig, leerzaam, doordenken. Een dag die ik niet zou willen missen, boven verwachting.

S.C. van Bokhoven
Radioloog

Precies van ik nodig had in de worsteling als psychiater in een grote instelling. Draagt bij aan het vinden van zelfrespect als mens en professional in een maatschappij die wordt gedomineerd door systeemdenken. Menno de Bree is inspirerend, kennis van werkveld, kennis van zijn vak, goed voorbereid.

R.F. Riemersma
Psychiater

Zeer inspirerend, toepasbare filosofie. Geeft inzicht in hoe overtuigingen ontstaan. Inspirerend.

Ditmar Schakenraad
SEH-arts

Helder verhaal. Relevant overzicht van gedachten over leiderschap in de filosofie. Zet aan tot nadenken. Sluit aan bij praktijk/maatschappij. Goed verzorgd. Inspirerende dag die aanzet tot nadenken over eigen ontwikkeling in professie en als mens over eigen rol in organisatie en het belang van de denkbeelden in maatschappij en organisatie.

R.A.J. Zuidema
Psychiater

Goede, strakke, heldere organisatie met inhoud die er toe doet. Inspirerend, verhelderend, helpend om situaties beter te plaatsen.

C.W. Bouwman
Huisarts

Voeding voor hoofd, hart en ziel.

Irmi Klijntunte
Psychiater

Gedetailleerd voorbereid, inhoudelijk sterk. Nadenken over je drijfveren en die van anderen en je organisatie in een ontspannen sfeer, met oog voor de verzorging. Menno de Bree is duidelijk expert in zijn vakgebied. Brainfeed heeft veel oog voor detail.

A.M. Kruisman
Specialist ouderengeneeskunde

Verdiepend en verhelderend wat de filosofie betekent voor het menselijk functioneren!

W.B.M. Slooff
Neurochirurg

Prikkelend en inspirerend en enigszins pijnlijk. Grote plannen en zelfstandigheid is voor een deel zelfuitbuiting.

D.F. Reijmerink
Huisarts

Deze cursus had ik 20 jaar geleden al moeten hebben gehad!! Aanbeveling voor de AIOS of co-assistent. Ontdekking. Bevestiging van enkele vermoedens die ik al had over leiderschap. Andere kijk op (ziekenhuis) organisatie. Menno de Bree is een goed spreker. Aanrader!!

J. Brilman
Anaesthesioloog

Een uitnodiging om op basis van basale kennis over denken-doen-willen te denken over vormgeven aan leiderschap en zelfleiderschap.

P.J.A. Colsen
Verzekeringsarts

Het is altijd fijn om weer gevoed te worden met wat tegendraadse gedachten. Menno appelleert aan je behoefte om een autonoom denker te zijn en confronteert je vervolgens met het feit dat je dat per definitie niet kunt zijn.

Marjoleine de Lange
Plastisch chirurg

Uitstekend georganiseerd. Complimenten. Heel goed qua afwisseling, muziek en lichamelijke activiteiten. Inspirerend, boeiend en uitmuntend qua inhoud. Veel stof om over na te denken. Boeiende inhoud en interessante gezichtspunten.

C. Ramaker
Specialist ouderengeneeskunde

Inspirerend! Een heel leuke zinvolle en leerzame manier om je aan het denken te zetten en om met een andere bril naar jezelf en je werkomgeving te kijken. Menno de Bree zet aan tot nadenken

E.J.M. van Draanen
Specialist ouderengeneeskunde / vakgroepvoorzitter

Inspirerend, toepasbaar, veel stof tot nadenken meegekregen. Een dag die je uit je dagelijkse routine haalt en je aanzet tot denken over jezelf, als dokter, als mens, als onderdeel van de maatschappij, waardoor je op een andere manier naar het leven en leiderschap kijkt en wat heel inspirerend is. Een aanrader voor iedereen. Menno de Bree is fijn om naar te luisteren, neemt je mee en leuke gedachten stromen.

Marthe Brinckman
Chirurg

“Interactief. Goede opbouw naar een afsluiting die je aan het denken zet. De titel (DENK MEE…) is heel passend.”

I. Kuijer
Verzekeringsarts

“Inspirerend. Deze dag leidt tot dieper nadenken en etaleert het belang van ethiek.”

J.A.M. Woestyn
Specialist Ouderengeneeskunde

“Verhelderend.” “Helder. Stap voor stap kritisch verhaal.”

W.J.C. Swagerman
Specialist ouderengeneeskunde

“Perfecte balans tussen cursustijd, pauzes en intermezzo.” “Menno de Bree is een buitengewoon goede spreker. Elke minuut blijf ik geboeid. Voortdurende prikkeling van de geest.”

L.P.V. Berger
Klinisch geneticus

“Waardevol. Een bezinning op je handelen.” “Fileert het medisch leiderschap en confronteert.”

M.H. Berghuis
Huisarts

“Geeft structuur in eigen gedachtengoed.” “Eye opener. Voor degenen die echt een keer ‘out of the box’ willen denken.

P.A. Kempen
Anesthesioloog

“Fijne manier van leren.” “Inspirerend en relativerend.”

Folkert Esseveld
Verslavingsarts

“Zet aan tot nadenken, maar is ook heel vermakelijk omdat het prikkelend is.” “Mooie afwisseling tussen informatie, pauze en vermaak.” “Menno de Bree is een zeer begenadigd spreker die goed kan uitleggen.”

L.C. Martial
AIOS ziekenhuisfarmacie

“Nieuwe inzichten. Mooie locatie. Prettige ontmoetingen met collega’s van diverse specialismen.” ‘Wat verhelderend om eens het denken door de eeuwen heen onder de loep te nemen. Ik begin te begrijpen hoe we nu over dingen denken.”

E. van Steenbergen
Huisarts

“Goed opgebouwd, veelzijdig en duidelijk onderbouwd.” “Verfrissend.”

G.S.H. Vegt
Huisarts

“Ik geef deze meedenkdag een 10!”

C.C.P. Verstappen
Neuroloog

“Leerzaam. Andere benadering.”

J. Poelen
Neuroloog

“Helpend om de huidige staat van de zorg te omschrijven.”

A.C.H. Valkenburg
Huisarts

“Inspirerend. Ingewikkelde materie beeldend verduidelijkt.”

H.J. Meijman
Huisarts

“Prikkelend. Stemt tot nadenken.” “Alles liep erg vlot.”

R.A. Faaij
Klinisch geriater

"Heerlijk inspirerend!"

Elske Hoitsma
Neuroloog

“Schijnbaar uit de losse pols, maar degelijk voorbereid.” “De Denk Mee met Menno de Bree Meedenkdag stemt inderdaad tot nadenken!”

J. de Vries
Chirurg

Kosten

Deelname aan dit congres kost € 595

Deze prijs is inclusief:
Alle kennis en de ervaring die u meeneemt
Koffie, thee, lunch, borrel en hapje

AIOS en ANIOS kunnen deelnemen voor € 295
Vul daarvoor bij inschrijven deze extra code in: AIOS

Brainfeed is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstellingen en kunnen we onze nascholingen btw-vrij aanbieden.

Werkt u voor het UWV? Lees dan hier verder.

Inschrijving helaas gesloten.

Ik heb een vraag

Cookies

Brainfeed gebruikt verschillende soorten cookies om de website te analyseren te verbeteren. Wilt u dit liever niet? Klik dan op minimale cookies. Lees ons Privacy statement en cookiebeleid.

Cookies accepteren Minimale cookies