Nieuw

Congres

Willen én chillen

Denk mee met Menno de Bree

Voor eens en voor altijd uitvinden wat je écht wilt. Niet omdat u een twijfelkont bent, maar omdat u het onrustige gevoel hebt dat er meer moet zijn, maar niet precies weet wat.

Er staan er genoeg gelukscoaches voor u klaar die gouden bergen beloven. “Veel geluk ermee!” zegt filosoof Menno de Bree. Op die manier krijg je een betekenisvol leven heus niet voor elkaar. Want bestaat er eigenlijk wel zoiets als een iets wat je echt wilt? En als het er is, herken je dat iets dan?

Wanneer de wil verschijnt

“Je moet doen wat je écht wilt.” Zo luidt vaak het advies aan onze kinderen en aan patiënten. En vrienden, familieleden en collega’s raden u hetzelfde aan als u belangrijke keuzes moet maken. Historisch gezien is dat een redelijk nieuw verschijnsel. Het besef dat de mens een willend wezen is, breekt in de 4e eeuw door in het werk van kerkvader Augustinus. Maar het idee dat het goed is om die wil te willen realiseren, is vooral een romantisch idee. Vandaag de dag vind je dat idee overal terug. Van carrièreplanning tot informed consent: het gaat erom te doen wat je echt wilt.

Leren willen

Dat levert meteen een aantal vragen op. Want, hoe weet je nu precies wat je wilt? Waarom is wat je wilt, ook goed? Kun je je ook vergissen, het verkeerde willen? En waarom is het eenvoudiger om aan te geven wat je niet wilt, dan wat je wel wilt? Menno bespreekt enkele criteria die u kunt gebruiken om erachter te komen wat u (of uw collega’s of patiënten) echt willen. Authenticiteit is daarvan wel de meest belangrijke.

Gedoe met wil

Daarmee komen ook belangrijke problemen aan de oppervlakte. De wil, bijvoorbeeld, blijkt niet ‘uit een stuk’. Nemen we een belangrijk besluit? Dan is er ook altijd iets in ons dat niet wil. We zijn, met andere woorden, altijd innerlijk verdeeld, in strijd met onszelf. En daardoor vaak minder krachtig dan we zouden willen.

Ook lijkt het najagen van je wil een narcistische cultuur in de hand te werken. Een cultuur waar iedereen vooral gericht is op zelfrealisatie en anderen vaak tot instrument worden gereduceerd. Je moet je wil dus serieus nemen, maar tegelijk ook niet. Dat chillen-met-je-wil eigenlijk pas lukt als je jezelf ironisch leert beschouwen. Iets waar vooral Socrates (en in zijn kielzog andere filosofen zoals Soren Kierkegaard en Thomas Nagel) u heel goed bij helpen.

Lees verder

Willen én chillen

woensdag 4 oktober 2023

Bekijk alle sprekers

Locatie:De Vanenburg

Accreditatie:5 ABAN-punten aangevraagd

Kosten:€ 595

Programma

08:30 Ontvangst
09:00 Wanneer de wil verschijnt
10:30 Pauze
11:00 Leren willen
12:30 Lunchpauze
13:30 Even chillen (intermezzo)
15:00 Pauze
15:30 Gedoe met de wil
17:00 Napraten en verder denken

Het volledige programma ontvangt u bij aankomst.

Wat zou u doen dokter?

Weten wat je wilt. En dan doen wat je wilt. Dat lijkt van groot belang voor het leiden van een autonoom leven.  Maar zoals iedere dokter weet, levert dat in de praktijk problemen op (Wat zou u doen, dokter?). Mensen weten namelijk meestal wel wat ze níet willen, maar merkwaardig genoeg niet wat ze wél willen. Niet alleen patiënten hebben daar last van – iedereen, in welke rol dan ook, heeft wel eens last van die wilverlegenheid.

Denk erover mee met Menno de Bree. Dat wordt geen dag om mindful de blik naar binnen te werpen en de heilige graal van gelukkig(er) leven te vinden. Menno zet wel de luiken open om ons innerlijk eens flink door te luchten. Dat is veel effectiever.

Lees verder

Locatie

Dat wordt prinsheerlijk genieten

Dit stijlvolle 17de-eeuwse kasteel ligt in het midden van ons land. Op de Veluwe, aan de rand van Putten. Kasteel De Vanenburg is omgeven door prachtige kasteeltuinen en voorzien van alle denkbare moderne faciliteiten. Genieten staat hier voorop. Met veel passie en persoonlijke aandacht zet het keukenteam van chef-kok Richard Broersma verrassende en smakelijke creaties op tafel.

De Vanenburg

Spreker

Doordenk boekenpakket

Schrijf nu in en ontvang na afloop het speciaal door Menno de Bree samengestelde boekenpakket met 3 inspirerende boeken om verder te lezen en door te denken.

Boekenpakket Willen en chillen

Accreditatie

Schrijf 5 ABAN-punten bij

Voor dit congres zijn bij het ABAN van de KNMG 5 accreditatiepunten aangevraagd.

De KNMG beschouwt accreditaties door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) als vakinhoudelijke nascholingen omdat de algemene competenties (zoals communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen) tot het vakgebied van iedere geneeskundig specialist en profielarts behoren.

Lees meer over ABAN-punten voor:

Lees verder
Hoofd vol met veel begrippen en nieuwe ideeën. Heel informatief, geeft nieuwe inzichten.

Martin Baartman
Kinderarts

Heerlijk om en dag (en daardoor vaker) op een andere manier naar het leven, werk & leiderschap te kijken. Het biedt historisch perspectief op waarom we nu doen wat we doen.

Gery Bos
Revalidatiearts

Humoristische onderdompeling in de wereld tussen filosofie, leiderschap en moderne technieken op het gebied van leiderschap. Stimulerend om vanuit de filosofische basis naar leiderschap te kijken.

Ruben de Kleine
Chirurg

Top. 10!

Wud Al-Kailany
Longarts

Een uitermate inspirerende dag om weer op te laden! Uitdagend en humorvol.

Maurice Wouters
Gynaecoloog

Anders dan reguliere nascholing en daarom juist zeer waardevol/aanvullend. Zet je aan het werk om verder over na te denken.

Kristel Gilisse
Specialist ouderengeneeskunde

Inspirerend, andere kijk. Praktisch te linken aan de werkvloer. Voeding voor schoonheid en goedheid.

Anke Risselada
Reumatoloog

Het was weer geweldig. Hoe maak je Aristoteles spannend?

Jan Rombout
KNO-arts

Menno weet de oude filosofen op een luchtige manier te quoten en uit te leggen wat zij hebben betekend voor de huidige kijk op leiderschap.

Linda Valk-Kleibeuker
Revalidatiearts

Interessant, out of the box, confronterend.

M.A. van Leeuwen
Uroloog

Goed verzorgd, leerzaam, veel stof tot nadenken. Inspirerend, prikkelend, goed verzorgd, vrolijk. Menno de Bree is inspirerend.

A.M.H.H.A. Beckers
Anesthesioloog

Inspirerend, stemt tot nadenken.

A.H. Fransen
Huisarts / bestuurder

Zeer interessant en actueel naar huidige organisatie problemen. Goed om naar jezelf te kijken op filosofische wijze. Was verhelderend.

N.L. van Luntesburg
Verzekeringsarts

Gezellig, leerzaam, doordenken. Een dag die ik niet zou willen missen, boven verwachting.

S.C. van Bokhoven
Radioloog

Precies van ik nodig had in de worsteling als psychiater in een grote instelling. Draagt bij aan het vinden van zelfrespect als mens en professional in een maatschappij die wordt gedomineerd door systeemdenken. Menno de Bree is inspirerend, kennis van werkveld, kennis van zijn vak, goed voorbereid.

R.F. Riemersma
Psychiater

Zeer inspirerend, toepasbare filosofie. Geeft inzicht in hoe overtuigingen ontstaan. Inspirerend.

Ditmar Schakenraad
SEH-arts

Helder verhaal. Relevant overzicht van gedachten over leiderschap in de filosofie. Zet aan tot nadenken. Sluit aan bij praktijk/maatschappij. Goed verzorgd. Inspirerende dag die aanzet tot nadenken over eigen ontwikkeling in professie en als mens over eigen rol in organisatie en het belang van de denkbeelden in maatschappij en organisatie.

R.A.J. Zuidema
Psychiater

Goede, strakke, heldere organisatie met inhoud die er toe doet. Inspirerend, verhelderend, helpend om situaties beter te plaatsen.

C.W. Bouwman
Huisarts

Voeding voor hoofd, hart en ziel.

Irmi Klijntunte
Psychiater

Gedetailleerd voorbereid, inhoudelijk sterk. Nadenken over je drijfveren en die van anderen en je organisatie in een ontspannen sfeer, met oog voor de verzorging. Menno de Bree is duidelijk expert in zijn vakgebied. Brainfeed heeft veel oog voor detail.

A.M. Kruisman
Specialist ouderengeneeskunde

Verdiepend en verhelderend wat de filosofie betekent voor het menselijk functioneren!

W.B.M. Slooff
Neurochirurg

Prikkelend en inspirerend en enigszins pijnlijk. Grote plannen en zelfstandigheid is voor een deel zelfuitbuiting.

D.F. Reijmerink
Huisarts

Deze cursus had ik 20 jaar geleden al moeten hebben gehad!! Aanbeveling voor de AIOS of co-assistent. Ontdekking. Bevestiging van enkele vermoedens die ik al had over leiderschap. Andere kijk op (ziekenhuis) organisatie. Menno de Bree is een goed spreker. Aanrader!!

J. Brilman
Anaesthesioloog

Een uitnodiging om op basis van basale kennis over denken-doen-willen te denken over vormgeven aan leiderschap en zelfleiderschap.

P.J.A. Colsen
Verzekeringsarts

Het is altijd fijn om weer gevoed te worden met wat tegendraadse gedachten. Menno appelleert aan je behoefte om een autonoom denker te zijn en confronteert je vervolgens met het feit dat je dat per definitie niet kunt zijn.

Marjoleine de Lange
Plastisch chirurg

Uitstekend georganiseerd. Complimenten. Heel goed qua afwisseling, muziek en lichamelijke activiteiten. Inspirerend, boeiend en uitmuntend qua inhoud. Veel stof om over na te denken. Boeiende inhoud en interessante gezichtspunten.

C. Ramaker
Specialist ouderengeneeskunde

Inspirerend! Een heel leuke zinvolle en leerzame manier om je aan het denken te zetten en om met een andere bril naar jezelf en je werkomgeving te kijken. Menno de Bree zet aan tot nadenken

E.J.M. van Draanen
Specialist ouderengeneeskunde / vakgroepvoorzitter

Inspirerend, toepasbaar, veel stof tot nadenken meegekregen. Een dag die je uit je dagelijkse routine haalt en je aanzet tot denken over jezelf, als dokter, als mens, als onderdeel van de maatschappij, waardoor je op een andere manier naar het leven en leiderschap kijkt en wat heel inspirerend is. Een aanrader voor iedereen. Menno de Bree is fijn om naar te luisteren, neemt je mee en leuke gedachten stromen.

Marthe Brinckman
Chirurg

“Interactief. Goede opbouw naar een afsluiting die je aan het denken zet. De titel (DENK MEE…) is heel passend.”

I. Kuijer
Verzekeringsarts

“Inspirerend. Deze dag leidt tot dieper nadenken en etaleert het belang van ethiek.”

J.A.M. Woestyn
Specialist Ouderengeneeskunde

“Verhelderend.” “Helder. Stap voor stap kritisch verhaal.”

W.J.C. Swagerman
Specialist ouderengeneeskunde

“Perfecte balans tussen cursustijd, pauzes en intermezzo.” “Menno de Bree is een buitengewoon goede spreker. Elke minuut blijf ik geboeid. Voortdurende prikkeling van de geest.”

L.P.V. Berger
Klinisch geneticus

“Waardevol. Een bezinning op je handelen.” “Fileert het medisch leiderschap en confronteert.”

M.H. Berghuis
Huisarts

“Geeft structuur in eigen gedachtengoed.” “Eye opener. Voor degenen die echt een keer ‘out of the box’ willen denken.

P.A. Kempen
Anesthesioloog

“Fijne manier van leren.” “Inspirerend en relativerend.”

Folkert Esseveld
Verslavingsarts

“Zet aan tot nadenken, maar is ook heel vermakelijk omdat het prikkelend is.” “Mooie afwisseling tussen informatie, pauze en vermaak.” “Menno de Bree is een zeer begenadigd spreker die goed kan uitleggen.”

L.C. Martial
AIOS ziekenhuisfarmacie

“Nieuwe inzichten. Mooie locatie. Prettige ontmoetingen met collega’s van diverse specialismen.” ‘Wat verhelderend om eens het denken door de eeuwen heen onder de loep te nemen. Ik begin te begrijpen hoe we nu over dingen denken.”

E. van Steenbergen
Huisarts

“Goed opgebouwd, veelzijdig en duidelijk onderbouwd.” “Verfrissend.”

G.S.H. Vegt
Huisarts

“Ik geef deze meedenkdag een 10!”

C.C.P. Verstappen
Neuroloog

“Leerzaam. Andere benadering.”

J. Poelen
Neuroloog

“Helpend om de huidige staat van de zorg te omschrijven.”

A.C.H. Valkenburg
Huisarts

“Inspirerend. Ingewikkelde materie beeldend verduidelijkt.”

H.J. Meijman
Huisarts

“Prikkelend. Stemt tot nadenken.” “Alles liep erg vlot.”

R.A. Faaij
Klinisch geriater

"Heerlijk inspirerend!"

Elske Hoitsma
Neuroloog

“Schijnbaar uit de losse pols, maar degelijk voorbereid.” “De Denk Mee met Menno de Bree Meedenkdag stemt inderdaad tot nadenken!”

J. de Vries
Chirurg

Kosten

Deelname aan dit congres kost € 595

Deze prijs is inclusief:
Alle kennis en de ervaring die u meeneemt
Koffie, thee, lunch, borrel en hapje

Brainfeed is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstellingen en kunnen we onze nascholingen btw-vrij aanbieden.

Werkt u voor het UWV? Lees dan hier verder.

Ik heb een vraag

Cookies

Brainfeed gebruikt verschillende soorten cookies om de website te analyseren te verbeteren. Wilt u dit liever niet? Klik dan op minimale cookies. Lees ons Privacy statement en cookiebeleid.

Cookies accepteren Minimale cookies