Masterclass

De aap uit de mouw

Darwins geniale kijk op ziekte en gezondheid

Darwins evolutietheorie blijft na meer dan 150 jaar nog steeds de belangrijkste wetenschappelijke theorie over ons bestaan. Relatief nieuw is hoe we de inzichten toepassen op medische onderwerpen. En laat dat voor artsen nu juist heel interessant én relevant zijn.

Waarom worden we oud? Hoe komt het dat er twee geslachten bestaan? Hoe ontstond seks? En hoe geeft de logica van evolutie door selectie inzicht in de manier waarop ons lichaam omgaat met bedreigende micro-organismen? Johan Braeckman laat u kennismaken met het geniale inzicht van Darwin waarin het antwoord op deze en meer boeiende vragen schuilt.

Het hoe en waarom van wie we zijn

Anders dan bijvoorbeeld de relativiteitstheorie of de kwantumtheorie, raken Darwins inzichten rechtstreeks aan onszelf. De evolutietheorie geeft ons inzicht in onze afkomst; in onze verwantschap met andere levende organismen. En in het hoe en waarom van ons lichaam en onze mentale vermogens.

De theorie roept ook levensbeschouwelijke en existentiële vragen op. Ondergraaft de theorie religie? Doet ze afbreuk aan de waardigheid van de mens? Wat betekent het dat ook ons vermogen tot moraliteit en onze belangrijkste psychologische eigenschappen het resultaat zijn van evolutie door selectie?

Nieuwe inzichten voor de medische wereld

Het allerbelangrijkste aspect van de theorie is haar grote verklarende waarde. Darwins evolutietheorie brengt een enorm aantal waarnemingen zinvol samen in een groter geheel en geeft een wetenschappelijk verantwoorde verklaring voor wat voorheen onbegrijpelijk leek (tenzij vanuit theologisch oogpunt gezien).

In deze masterclass ligt de focus op het belang van de evolutietheorie voor de geneeskunde. Wat leert de logica van evolutie door selectie ons over ziekte en gezondheid? Over veroudering en mentale problemen? Over de manier waarop ons lichaam omgaat met bedreigende micro-organismen?

We bespreken allereerst de achtergrond, het ontstaan en de ontwikkeling van de evolutietheorie. Daar zijn meerdere misverstanden over, ook binnen de wetenschappen. Zo worden de mechanismen van natuurlijke en seksuele selectie vaak fout begrepen en is het onduidelijk wat we onder een adaptatie moeten verstaan. Vervolgens gaan we over tot de essentie van deze masterclass. We bespreken de mogelijkheden die de hedendaagse evolutietheorie biedt om na te denken over ziekte en gezondheid, over leven en dood, en tal van andere medische kwesties.

Een inspiratiebron voor moderne wetenschap

De evolutietheorie evolueerde net zoals alle wetenschappelijke inzichten zelf ook. Darwin besefte heel goed dat veel van zijn inzichten later achterhaald zouden zijn of door verder onderzoek verfijnd. In de loop van de 20ste eeuw nam de genetica een hoge vlucht. We zagen de ontwikkeling van de moleculaire biologie en de vernieuwingen in de paleontologie, de ecologie en andere biologische en medische disciplines. Allemaal geïntegreerd in de evolutionaire biologie. We duiden deze complexe en boeiende geschiedenis in deze masterclass en analyseren meerdere onopgeloste of omstreden kwesties. Denk aan de verhouding tussen natuurlijke en seksuele selectie, het ontstaan van seksuele reproductie en het niveau waarop selectie zich voordoet.

Het waarom van ziektes verklaren

De toepassing van de evolutionaire inzichten van de 19de en 20ste eeuw op medische kwesties, ontwikkelde zich pas de laatste decennia. Dat is merkwaardig. Het ligt voor de hand om vraagstukken over ziekte en gezondheid vanuit darwinistisch oogpunt te benaderen. Wanneer kunnen we bijvoorbeeld iets een aandoening of een symptoom noemen?

Misschien is er wel eerder sprake van een evolutionaire aanpassing, zoals bijvoorbeeld koorts, diarree en zwangerschapsmisselijkheid. En dat heeft ook belangrijke praktische gevolgen. Is een zogenaamd symptoom eerder een adaptatie? Dan is een medische (medicinale) aanpak niet noodzakelijk de beste optie. Zo wordt nu ook bekeken hoe evolutie kan helpen bij de bestrijding en behandeling van ziekten. Kunnen we bijvoorbeeld de wapenwedloop met micro-organismen ooit winnen en waarom lijden mensen zo vaak aan kanker?

In deze masterclass analyseren we meerdere toepassingen van evolutionaire geneeskunde, die vaak een contra-intuïtieve invalshoek bieden. Zo leert de zogenaamde evolutionaire psychiatrie (Randolph Nesse e.a.) ons anders nadenken over mentale aandoeningen zoals depressie en schizofrenie. Gaat het hier om ‘good reasons for bad feelings’, zoals Nesse stelt? En wat betekent dat voor de medische en klinische praktijk?

Zo is de hele masterclass doorspekt met casussen om het met elkaar over te hebben. Medisch relevant, en uitermate verrassend!

Lees verder

De aap uit de mouw

donderdag 7 & vrijdag 8 december 2023

Johan Braeckman

Deze masterclass heeft al plaatsgevonden. Kies een andere datum:

donderdag 3 & vrijdag 4 oktober 2024

Programma

09:00 Ontvangst en kennismaken
09:30 De masterclass start
11:00 Even pauze
11:30 Vervolg masterclass
13:00 Lunchen
14:00 Vervolg masterclass
15:30 Pauze
16:00 Vervolg masterclass
17:00 Afsluiting dag 1
19:00 Aperitief en genieten van een heerlijk diner
09:00 Start masterclass na het ontbijt
10:30 Pauze en tijd om uit te checken
11:00 Vervolg masterclass
12:30 Lunchen en uitwaaien
13:30 Vervolg masterclass
15:00 Pauze
15:30 Vervolg masterclass
17:00 Afsluiting masterclass

Het volledige programma ontvangt u bij aankomst.

Evolutionaire geneeskunde verklaard

Wat leert de logica van evolutie door selectie ons over ziekte en gezondheid? Over veroudering en mentale problemen? Over de manier waarop ons lichaam omgaat met bedreigende micro-organismen? In deze tweedaagse met Johan Braeckman komt de aap uit de mouw. Ontdek:

  • De achtergrond van de evolutietheorie en Darwins geniale inzicht
  • De oorsprong van de evolutionaire geneeskunde
  • Het ontstaan van neodarwinisme
  • De 3de darwinistische revolutie en haar visie op ziekte en gezondheid
  • Moderne evolutionaire geneeskunde
  • Ziekte en gezondheid in evolutionair perspectief
  • Depressie en andere mentale aandoeningen: bijwerkingen van evolutie?
  • De evolutionaire reden achter seks, geboorte, ouder worden en de dood
Lees verder

Locatie

Heerlijk ontspannen op de Veluwe

Rust, ruimte, privacy en een warme, persoonlijke ontvangst. Dat vindt u bij Hotel Landgoed Het Roode Koper in de bossen bij Ermelo. Waar de rust van de natuur u een heldere kijk en andere blik geeft. De perfecte ambiance voor deze masterclass waar ook fijnproevers aan hun trekken komen in het bekroonde restaurant van topchef Dennis van den Beld.

Het Roode Koper

Docent

Accreditatie

Schrijf 12 ABAN-punten bij

Voor deze masterclass zijn door het ABAN van de KNMG 12 accreditatiepunten toegekend onder nummer 530312.

De KNMG beschouwt accreditaties door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) als vakinhoudelijke nascholingen omdat de algemene competenties (zoals communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen) tot het vakgebied van iedere geneeskundig specialist en profielarts behoren.

Lees meer over ABAN-punten voor:

Lees verder
Interessante stof tot nadenken, boeiend gebracht. Onverwachte gezichtspunten. Johan Braeckman is een eloquent spreker met veel diverse kennis en humor.

Lieneke van Veelen
Oncoloog/radiotherapeut

Unique, inspiratief, zeker een aanrader voor elke specialist.

Barbara Bardiovska Dzodlova
Psychiater

Joahn Braeckman is onnavolgbaar inspirerend door de wijze waarop hij diagnoses en behandeling in deze masterclass in een nieuw perspectief plaatst. Heerlijk voedend in kennis en wijsheid. Brainfeed masterclasses zijn uitmuntend en verslavend. Ga zo door!

Roel Wichers
Psychiater

Heel interessant. Stimulerend en uitdagend om anders te denken. Johan Braeckman is een intelligente man met zeer veel kennis van zaken waar ik niets van weet.

Willemijn Kolff
Oncoloog

Zeer leerzaam en boeiend. Een lust voor het oor! Leerpunten om mee te nemen naar mijn werk: te vele om op te noemen! Op alle onderdelen een 10.

Frank Kruijver
Psychiater

Voldoet aan de verwachting. Echt eens wat anders om het brein te prikkelen. Johan Braeckman heeft een fijne manier van spreken, laat ruimte voor vragen en heeft veel kennis.

Daphne van Rijssel
Kinderpsychiater

Heel leerzaam en anders dan andere cursussen op ons vakgebied. Hele goede docent.

Yung Nio
Radioloog

Een inspirerend hoorcollege met leuke afslagen en discussies, zet een ander laatje open in je hersenpan.

Lobke Ruijs
SEH-arts

Erg leuk, geeft shift in perspectief.

Ralph Akrum
KNO-arts

Prikkelend, boeiend. Ga zo door! Wederom groot succes!

Jelle Miedema
Longarts

Nieuwe inzichten en verklaring voor bekende fenomenen. Leuke discussies aan de hand van voorbeelden, geleid door nieuwe inzichten. Johan Braeckman heeft ontzettend veel kennis en een verhelderende manier van vertellen. Veel voorbeelden en leuke inzichten.

Maartje Kruithof
SEH-arts

Interessant, boeiend. Johan is een excellente docent die helder uitlegt hoe complex de ogenschijnlijk eenvoudige evolutietheorie is. Het evolutionaire perspectief op waar we vandaan komen, wie we zijn, wat we doen en de betekenis van ziekte geeft veel stof tot nadenken.

Piet van den Ende
Radiotherapeut

Op de eerste dag wordt een degelijke basis evolutiekennis gelegd, om op de tweede dag de verbinding met de geneeskunde te maken. Johan Braeckman is een prettige spreker met veel humor, veel interactie, rustige toon en tempo.

Marleen Horsting
Anaesthesioloog

Leerzaam, verhelderend en stimulerend om anders naar problemen te kijken. Het is een gave dat een docent zo boeiend van begin tot einde kan spreken. De dagen vliegen voorbij.

Hester van Leeuwen
Verpleegkundige

Out of the box de ontwikkeling en theorie van Darwins evolutietheorie doorexerceren. Organisatie een 10.

Wouter Creijghton
Internist

Op alle onderdelen een 10. Organisatie en inhoud weer perfect. het intermezzo paste erg mooi bij de inhoud. Weer een prikkel om verder te denken en te lezen. Johan Braeckman is altijd fijn om naar te luisteren. Er zijn weer nieuwe kwartjes gevallen.

Mitzy Reinders
Revalidatiearts

Ik geef Johan Braeckman en de gehele masterclass een 10. Superbe introductie over het mechanisme van evolutie. Dorst naar meer. Deze masterclass zou gerust 3 dagen mogen duren!

Jan Willem de Waele
Psychiater

Geweldige presentatie over een razend interessant onderwerp.

Jan Willem Peterse
Psychiater

Inspirerend, leerzaam, leuk!

Doeke Touw
Psychiater

Erg boeiend en zeer prikkelend. Stof tot nadenken. Johan Braeckman is zeer kundig, zeer humoristisch en zeer respectvol naar deelnemers toe.

Ruben Schouten
Chirurg

Geheel andere kijk op leven en dood; op evolutie! Voor elke geneeskundestudent en arts onmisbaar om op zijn minst iets over gehoord te hebben.

Birgit Gotz
Huisarts

Zeer inspirerend.

Bartje Kop
Anaesthesioloog

Zeer interessant.

Hans Meijer
Huisarts

Inspirerend materiaal om als arts in het achterhoofd mee te nemen in je werk. Belangrijke en interessante onderwerpen, in stappen opgebouwd opdat het je eigen redeneren verbetert.

Paulien Gritters
Psychiater

Kosten

Deelname aan deze masterclass kost € 1.495

Deze prijs is inclusief:
Alle studiematerialen
Uitgebreide lunches
Heerlijk diner
Overnachting en ontbijt

Brainfeed is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstellingen en kunnen we onze nascholingen btw-vrij aanbieden.

Werkt u voor het UWV? Lees dan hier verder.

Inschrijving helaas gesloten.

Ik heb een vraag

Cookies

Brainfeed gebruikt verschillende soorten cookies om de website te analyseren te verbeteren. Wilt u dit liever niet? Klik dan op minimale cookies. Lees ons Privacy statement en cookiebeleid.

Cookies accepteren Minimale cookies