Nog 3 plaatsen

Masterclass

Op goed geluk!

Moderne levenskunst voor artsen

Hoe zien moderne en hedendaagse denkers de mens? En hoe kan de mens volgens hen gelukkig worden? Menno de Bree leert u hoe de wijze woorden van deze filosofen uw leven en werk als arts kunnen inspireren.

Een flinke dosis denkstof

Waar Carpe diem! zich richt op de klassieke filosofen, staan in deze tweedaagse masterclass de denkbeelden van moderne (17de tot 19de eeuw) en hedendaagse denkers uit de 20ste en 21ste eeuw centraal.

Rousseau, Hume en Kant komen voorbij. Hoe zien zij de mens en hoe kan de mens volgens hen gelukkig worden? Ook Schopenhauer, Darwin, Nietzsche en Freud geven antwoord op die vragen. We onderzoeken ook de visies van Marx, Heidegger, Kierkegaard en Sartre. En we bespreken de geluksideeën van Foucault, Bieri en Han. Opgeteld een flinke dosis denkstof waarmee u uw eigen levens- en werkgeluk verder kunt uitbouwen.

Rousseau draait Aristoteles om

De visie van Rousseau op de mens is zeer pessimistisch. Eigenlijk draait hij het schema van Aristoteles om. Waar Aristoteles dacht dat opvoeding, scholing en cultuur mensen tot bloei brachten, vindt Rousseau dat de cultuur de mens van zichzelf vervreemdt. Rousseaus ideeën vinden een gewillig oor bij Kant. Die vindt dat de mens uit krom hout gesneden is. Kants ethiek richt zich daarom niet op het realiseren van geluk, maar vooral op de plichten die we volgens hem tegenover anderen hebben. Gelukkig worden is voor Kant bijzaak – het gaat er volgens hem vooral om het geluk waardig te zijn.

Nietzsche deelt een dreun uit

Het pessimisme van Rousseau zet door in de 19de eeuw. Schopenhauer is daarnaast de eerste filosoof die God buitenspel zet. Zijn atheïstische filosofie is van grote invloed op Nietzsche, die God doodverklaart maar tegelijk bang is dat deze daad uitmondt in nihilisme: het idee dat uiteindelijk niets waar, goed of schoon is. De dreun die Nietzsche daarmee uitdeelt, voelen we vandaag nog. Hoe realiseren we een goed leven, als er geen normen meer zijn om ons richting te geven? Het antwoord op die vragen vinden we op dag twee van deze masterclass.

Laten zien wie je bent

Vlak na de Tweede Wereldoorlog zet Sartre de mens op de plaats van God. Wij mensen zijn radicaal vrij, maar daarom ook radicaal verantwoordelijk voor wat we doen en wie we zijn. Het authenticiteitsideaal (je moet in je handelen laten zien wie je bent) wordt door Sartre niet uitgevonden (Kierkegaard is een belangrijke voorloper), maar wel centraal gesteld. Een andere belangrijke denker voor Sartre is Marx. Hij stelde dat filosofen eens moeten ophouden om de wereld te proberen te begrijpen. Het komt erop aan de wereld te veranderen.

Ons leven als kunstwerk

Nietzsche beïnvloedde ook het denken van Foucault, die in zijn levenskunstfilosofie ook teruggrijpt op de antieke denkers. Foucault vraagt zich af waarom we van ons leven geen kunstwerk kunnen maken. En, als dat kan, hoe dan? Foucault maakte zijn cyclus over levenskunst niet af, maar zijn denken bleek zeer invloedrijk. Ook voor de hedendaagse filosoof Byung Chul Han. Die meent dat wij onze eigen slavendrijvers zijn geworden, met alle nadelige gevolgen voor ons geluk van dien.

Lees verder

Op goed geluk!

donderdag 27 & vrijdag 28 juni 2024

Menno de Bree

Locatie:Kasteel Engelenburg

Accreditatie:12 ABAN-punten toegekend

Deelnemers:Maximaal 8 deelnemers

Kosten:€ 1.495

Programma

09:00 Ontvangst en kennismaken
09:30 De masterclass start
11:00 Even pauze
11:30 Vervolg masterclass
13:00 Lunchen
14:00 Vervolg masterclass
15:30 Pauze
16:00 Vervolg masterclass
17:00 Afsluiting dag 1
19:00 Aperitief en genieten van een heerlijk diner
09:00 Start masterclass dag 2 na het ontbijt
10:30 Pauze en tijd om uit te checken
11:00 Vervolg masterclass
12:30 Lunchen en uitwaaien
13:30 Vervolg masterclass
15:00 Pauze
15:30 Vervolg masterclass
17:00 Afsluiting masterclass

Het volledige programma ontvangt u bij aankomst.

Goed voor alle medici

Laat de wijze woorden van grote denkers uw leven en werk inspireren. Dat is goed voor iedereen. Voor iedereen die zich al eens in filosofie verdiepte én voor artsen die er graag voor het eerst mee kennismaken. De kans is groot dat u na deze masterclass nog minder van uw leven begrijpt, maar het wordt er wél interessanter op. Beloofd!

Lees verder

Locatie

Royaal verblijven op de rand van de Veluwe

Op Kasteel Engelenburg in Brummen voelen we ons al jaren thuis en is aan elk detail gedacht. Een heerlijke plek om grenzeloos te denken maar ook even te ontspannen en te genieten van rust en ruimte. Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt om de hoek.

Kasteel Engelenburg

Docent

Accreditatie

Schrijf 12 ABAN-punten bij

Voor deze masterclass zijn door het ABAN van de KNMG 12 accreditatiepunten toegekend onder nummer 530302.

De KNMG beschouwt accreditaties door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) als vakinhoudelijke nascholingen omdat de algemene competenties (zoals communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen) tot het vakgebied van iedere geneeskundig specialist en profielarts behoren.

Lees meer over ABAN-punten voor:

Lees verder
Zeer inspirerend en zinnig. Rondleiding door Menno de Bree met filosofische aspecten van lichaam en geest, wil en dood.

Marco Horjus
Psychiater

Prikkelend, boeiend, uitdagend. "Food for thought". Erg leuk en motiverend hoe Menno uit vele schijnbaar losse eindjes toch een samenhangend geheel creëert.

Minka Smits
Psychiater

Zeer boeiend, prachtig overzicht door de eeuwen heen over de inzichten van verschillende filosofen. Menno is een fantastisch spreker. Zeer zinvol.

Rita Schiphorst Preuper
Revalidatiearts

Associatief door de filosofiegeschiedenis en huidige maatschappij.

Anke Risselada
Reumatoloog

Informatief. Zet aan tot perspectieven en anders denken. Verdiepend. Leerzaam en prikkelend. Menno de Bree is verfrissend, vernieuwend en nieuwsgierig.

Willemien de Weerd
Kinderarts

Duidelijk en met diepgang. Interessante boeiende nascholing. Een prettige humorvolle intelligente vertelling met rijke uitstapjes.

Wouter van Werkum
Huisarts

Intrigerend, confronterend, inspirerend. Stof tot nadenken.

Tjard de Haan
Uroloog

Mooie opbouw naar een apotheose van beredeneerd relatief geluk als eiland in het lijden van alledag.

Emile de Roos
Psychiater

Inspirerend, interactief, verrassend en verwarrend.

Maarten Coppes
Neurochirurg

Uitdagend en inspirerend. Roept op tot denken, zelfreflectie en relativering. Fijne mix van interactie, wisselende spanningsboog met ruimte voor humor.

Linda Tulner
Klinisch geriater

Waanzinnig interessant en voortdurend boeiend. Menno de Bree is een topper!

Maurice Arnoe
Verzekeringsarts

Moeiteloos wisselt Menno van jas als hij vanuit diverse filosofen het onderwerp ‘Geluk’ bespreekt door de eeuwen heen: fascinerend!

Vincent Busch
Orthopedisch chirurg

Een deprimerende tendens in de geluksfilosofie met humor brengen: Menno de Bree kan dat!

Lourens Prins
Bedrijfsarts

Mooi vervolg op Carpe Diem.

Thijs Verhagen
SEH-arts

Heerlijk om op deze wijze iets (meer) over filosofie te leren. Inspirerend, verwarrend, vraagt om meer. Top! Niets veranderen ...

Karin Pool
Longarts

Goede escape voor de waanzin van alledag. Ik geef de inhoud van deze masterclass een 10!

Manouk Olofsen
Radiotherapeut

Inspirerend, stof tot nadenken, humoristisch, buiten de gewone orde. Heel prettig om op deze manier 2 dagen te worden ondergedompeld in het denken over geluk. Menno weet voortdurend te boeien!

Emily Chatrou
Psychiater

Verrijkend en ontregelend: het haalt je op positieve wijze uit je comfortzone.

Amarins Veenstra
Psychiater

Verrijkend.

Pieter van den Hurk
Gynaecoloog

Superinteressant, fijn om eens op een andere manier na te denken. Menno vertelt interessant, duidelijk en ook grappig. Heel fijn, lekker eten en perfecte kamer.

Relinde Noordegraaf
Huisarts

Mooie synthese. Prettige sfeer. Veel geleerd.

Witte Hoogendijk
Psychiater

Interessant, uitdagend.

Johanneke Bosman
Anaesthesioloog

Verhelderende hersengymnastiek, 2 dagen filosofische aanpak voor geluk. Veel dank voor de goede en warme organisatie.

Winnifred van Lankeren
Radioloog

Inspirerend, stof tot nadenken, lezen en leven.

Eric van Rijswijk
Huisarts

Interessant, stof tot nadenken. Weer eens wat anders, luxe. Lekker eten, echt genieten. Menno de Bree is heel inspirerend en boeiend.

Anne Marijn Kreeft
KNO-arts

Heel leuk om iemand zo enthousiast over zijn vak te horen. Zeer inspirerend. Tot in de puntjes verzorgd! Algemene communicatie heel prettig. Leuke mails vooraf.

Eveline van Beeck Calkoen
KNO-arts

Uitdagend, bevragend, inspirerend, stof tot nadenken. Boeiende spreker. Leuk dat hij persoonlijke zaken vertelt en natuurwetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen betrekt.

Jeroen Paar
SEH-arts

Prikkelende onderwerpen.

Karen Noordman
Anaesthesioloog

Fantastisch programma met Menno, venue, intermezzo en sfeer. Filosofische inzichten opbouwend naar het heden en de invloed op ons dagelijks leven. Ga zo door!

Kirsten Veenstra
Orthopedisch chirurg

Zeer interessant.

Michiel Lamers
Advocaat

Prikkelend en inspirerend.

Karin Groeneveld
Huisarts

Bijzonder inspirerend. Geheel andere denkwijze waar je in wordt meegenomen op heldere en ontspannen manier.

Paula Elkhuizen
Radiotherapeut

Complexe materie in veelheid een plaats geven.

Pim Berkhout
Bedrijfsarts

Menno neemt je op humoristische wijze mee op een geweldige tocht in de filosofie door de eeuwen heen! Geweldige 2 dagen!

Vincent Busch
Orthopedisch chirurg

Kosten

Deelname aan deze masterclass kost € 1.495

Deze prijs is inclusief:
Alle studiematerialen
Uitgebreide lunches
Heerlijk diner
Overnachting en ontbijt

Brainfeed is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstellingen en kunnen we onze nascholingen btw-vrij aanbieden.

Werkt u voor het UWV? Lees dan hier verder.

Ik heb een vraag

Cookies

Brainfeed gebruikt verschillende soorten cookies om de website te analyseren te verbeteren. Wilt u dit liever niet? Klik dan op minimale cookies. Lees ons Privacy statement en cookiebeleid.

Cookies accepteren Minimale cookies