NIEUW Inschrijving gesloten

Masterclass

Blij blijven

Leerrijke denklessen voor een luchtiger leven

Wie de media volgt, krijgt vrijwel onvermijdelijk de indruk dat het slecht gaat met de mensheid en onze wereld. Maar de realiteit is heus anders. Schrijf u in voor deze optimistische maar vooral realistische masterclass met Johan Braeckman. Vol denklessen voor een luchtiger leven en beter kunnen omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Zowel in uw werk als arts als daarbuiten.

Feiten en mythes over 200 jaar vooruitgang

Geweld, oorlog en honger. Migratie, fanatisme, radicalisering. Aanslagen en wantrouwen. De kranten staan er vol van en op sociale media klinken de stemmen van pessimisten en klagers het hardst van allemaal. U krijgt ook vast de indruk dat het slecht gaat met de mensheid en onze wereld. Maar de realiteit is anders!

We boekten de afgelopen 100 jaar meer vooruitgang dan ooit tevoren. Ondanks de toenemende wereldbevolking, hebben steeds meer mensen toegang tot moderne geneeskunde, onderwijs, veilig water, voedsel en elektriciteit. Respect voor de mensenrechten en de democratie nam toe. Het is voor velen contra-intuïtief -  ongeloofwaardig zelfs - maar geweld, armoede en andere historische gesels van de mensheid waren vroeger veel omvangrijker dan vandaag de dag.

Studies van Steven Pinker, Hans Rosling, Johan Nordberg en anderen tonen aan dat vooruitgang inzet vanaf 1800. Niet toevallig naar het einde toe van de periode die we de Verlichting noemen. Ondanks het kolonialisme, twee wereldoorlogen en meerdere pandemieën, slaagden we erin om de levenskwaliteit van miljarden mensen te verbeteren.

Vooruitgang komt niet vanzelf

De medische, wetenschappelijke, morele, maatschappelijke en economische vooruitgang kwam niet vanzelf. We onderzoeken in deze masterclass de belangrijkste factoren die zorgden voor de positieve scores op criteria zoals geweld, armoede, hongersnood, ziekte, kindersterfte en analfabetisme en naar raakvlakken met de geneeskunde. We bespreken ook de misverstanden over vooruitgangsdenken en analyseren de verklaringen voor wetenschappelijke en medische successen.

Realistisch naar vooruitgang (blijven) kijken

Deze leerrijke masterclass over luchtiger leven is op de eerste plaats realistisch, niet blind optimistisch. We mogen natuurlijk verwachten dat we er ook in de toekomst verder op vooruitgaan. Maar tegenslagen en rampen zullen er onvermijdelijk ook zijn. Denk aan een nieuwe pandemie of een wereldwijde financiële crisis. Daarom bespreken we ook kritiek op het idee van vooruitgang. En maken we kennis met meningen van invloedrijke denkers en auteurs die vinden dat het juist steeds slechter met de mensheid gaat. En leren we hoe we dat moeten duiden. Hebben zij gelijk? Kunnen we desondanks blij blijven in het leven?

Omgaan met nieuwe uitdagingen

Welke uitdagingen brengt vooruitgang met zich mee? En is vernieuwing wel altijd vooruitgang? We kampen met opwarming van ons klimaat, een verlies aan biodiversiteit. De bevolking blijft toenemen en een nucleaire oorlog dreigt nog steeds. Maakt u zich zorgen over technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie en biotechnologie? Vreest u verlies van menselijke controle? We bespreken deze en andere problemen van vooruitgang en evalueren onze opties om desondanks voldoende luchtigheid in het leven te houden.

Een verfrissende blik voor een luchtiger leven

Tot slot gaan we in deze masterclass in op de vraag hoe we kunnen omgaan met slecht nieuws en tegenslag. Op een realistische, dus redelijke manier. Want ondanks alle vooruitgang kunnen we niet voorkomen dat we verouderen, ziek worden en dood gaan. Is de onvermijdelijkheid van aftakeling, van persoonlijke drama's en van het einde van het leven een doorslaggevende reden om dan toch naar pessimisme over te hellen? Ontdek in deze masterclass dat het ook ú kan lukken een visie te ontwikkelen die het toelaat om daar positief en redelijk mee om te gaan. We bespreken een aantal van de indrukwekkendste pogingen hiertoe uit de geschiedenis van de westerse wijsbegeerte, die u op weg helpen het glas halfvol te zien en weer zonnestralen te bespeuren waar donkere wolken zich samenpakken. Zoals het epicurisme, stoïcisme en latere inzichten van de Nederlandse filosoof Spinoza.

Lees verder

Blij blijven

donderdag 5 & vrijdag 6 oktober 2023

Johan Braeckman

Deze masterclass heeft al plaatsgevonden. Kies een andere datum:

donderdag 12 & vrijdag 13 december 2024
maandag 24 & dinsdag 25 februari 2025

Programma

09:00 Ontvangst en kennismaken
09:30 De masterclass start
11:00 Even pauze
11:30 Vervolg masterclass
13:00 Lunchen
14:00 Vervolg masterclass
15:30 Pauze
16:00 Vervolg masterclass
17:30 Afsluiting dag 1
09:00 Start masterclass dag 2 na het ontbijt
10:30 Pauze en tijd om uit te checken
11:00 Vervolg masterclass
12:30 Lunchen en uitwaaien
13:30 Vervolg masterclass
15:00 Pauze
15:30 Vervolg masterclass
17:00 Afsluiting masterclass

Het volledige programma ontvangt u bij aankomst.

Welkom in de echte wereld

Ontdek samen met Johan Braeckman hoe we de afgelopen eeuw meer vooruitgang boekten dan ooit tevoren. Hoe we positief én realistisch blijven, ook wanneer tegenslag toeslaat. We onderzoeken de belangrijkste verklaringen voor wetenschappelijke en medische successen, en misverstanden over vooruitgang. We evalueren onze opties en zorgen over technologische ontwikkelingen en u leert hoe u zelf met rede kunt omgaan met slecht nieuws.

Dag 1

  • Denken over de mensheid en de wereld in de Oudheid en Middeleeuwen
  • De redelijkheid van het vooruitgangsdenken in de nieuwe tijd en de Verlichting
  • Take off: omstreeks 1800
  • Feiten en mythes over 200 jaar vooruitgang

Dag 2

  • Oorzaken en katalysatoren van vooruitgang
  • De geschiedenis van medische progressie
  • Vooruitgang: kritieken en uitdagingen
  • Omgaan met ongeluk, verlies en eindigheid: epicurisme, stoïcisme en spinozisme
Lees verder

Locatie

Royaal verblijven op de rand van de Veluwe

Op Kasteel Engelenburg in Brummen voelen we ons al jaren thuis en is aan elk detail gedacht. Een heerlijke plek om grenzeloos te denken maar ook even te ontspannen en te genieten van rust en ruimte. Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt om de hoek.

Kasteel Engelenburg

Docent

Accreditatie

Schrijf 12 ABAN-punten bij

Voor deze masterclass zijn door het ABAN van de KNMG 12 accreditatiepunten toegekend onder nummer 523557.

De KNMG beschouwt accreditaties door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) als vakinhoudelijke nascholingen omdat de algemene competenties (zoals communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen) tot het vakgebied van iedere geneeskundig specialist en profielarts behoren.

Lees meer over ABAN-punten voor:

Lees verder
Super interessant. Bijzonder hoe iemand zo boven de materie kan staan. Johan Braeckman is zo fijn om naar te luisteren met mooie pakkende verhalen. Top verzorgd en tot in de puntjes geregeld door Brainfeed.

Merel van Sante
SEH-arts

Mooie combinatie van historie en filosofisch perspectief. Een verrijking om het brein weer eens anders te voeden. Luisteren naar Johan Braeckman is een urenlang genoegen. Houden zo!

Floor van Dijk
Psychiater

Op alle onderdelen een 10! Geweldig leuk, leerzaam en nuttig. Een realistische kijk op het leven en de werkelijkheid waardoor er echt reden tot vreugde is. Zeer doorwrocht en goed uitgezocht. Leerpunt: maak je niet druk om futiliteiten. Super georganiseerd, mooie locatie, heerlijk eten.

Karine Oostrom
Plastisch chirurg

Verfrissend - verdiepend - bevrijdend.

Carolien Wever
Plastisch chirurg

Deze masterclass doet je ontstijgen uit de waan van alledag, die is doorspekt met vluchtig veelal negatief nieuws, en geeft je een realistische kijk op de toestand in de wereld. Johan Braeckman is briljant in vorm en manier van spreken.

Wouter Creijghton
Internist - endocrinoloog

Prachtige uiteenzetting van de geschiedenis van de vooruitgang en visie van Epicuris op zingeving. Leerpunt voor de dagelijkse praktijk: vaker wat meer uitzoomen en vertrouwen op de continuïteit van de vooruitgang.

Floor Lemckert - de Jong
Anaesthesioloog

Zeer onderhoudend, eigenlijk te kort ... Veel goede onderbouwing met feiten. Goede inzichten opgedaan in diverse aspecten van de geschiedenis. Leerpunt voor de dagelijkse praktijk: veel dingen waren in het verleden slechter dan nu (ook de sociale zekerheid).

Egbert Talsma
Verzekeringsarts

Houvast in alle onrust in de wereld. Geeft weer wat hoop. Johan Braeckman is een briljante docent.

Hester van Leeuwen
Verpleegkundige

Twee mooie dagen, veel om "mee te nemen". Inspirerend, boeiend van A tot Z. Uitdagend. Veel handvatten voor "blij blijven" en een zinvol leven. Op alle onderdelen een 10.

Titus Skrabanja
Bedrijfsarts

Duidelijk, helder. Heeft pessimisme veranderd in optimisme. Leerpunt voor de praktijk: de wereld ziet er veel beter uit dan wij denken.

Mahinder Hanoeman
Psychiater

Veel feiten geleerd die ik nog niet kende, dat stemt positief en blij! Een stoomcursus "vooruitgang". Stof tot nadenken. Deugdelijk uitgewerkte thema's. Leerpunt voor de praktijk: het glas is halfvol én halfleeg! Ik kom graag nog eens terug!

Noortje van de Kerkhof
Psychiater

Leerzaam. Verlichtend en verhelderend.

Peter Roozen
Psychiater

Weer heel fijn om ondergedompeld te worden in geschiedenis en filosofie. Blij blijven is zeker gestimuleerd. Leerpunt voor de praktijk: we doen het zo slecht nog niet.

Hester Oldenburg
Oncologisch chirurg

Een heerlijk verhaal om meer te kunnen relativeren over zaken in het dagelijks leven. Leerpunt voor de praktijk: het is niet zo erg als het lijkt. Johan is een begaafd spreker. Top!

Aart Koopmans
Intensivist

Leuk, ontspannen, weer eens wat anders, informatief. Leerpunt voor de praktijk: betrouwbare data zijn goed te vinden en zeer belangrijk in besluitvorming. Voor herhaling vatbaar.

Suzanne van Loon
Psychiater

Kosten

Deelname aan deze masterclass kost € 1.495

Deze prijs is inclusief:
Alle studiematerialen
Uitgebreide lunches
Heerlijk diner
Overnachting en ontbijt

Brainfeed is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstellingen en kunnen we onze nascholingen btw-vrij aanbieden.

Werkt u voor het UWV? Lees dan hier verder.

Inschrijving helaas gesloten.

Ik heb een vraag

Cookies

Brainfeed gebruikt verschillende soorten cookies om de website te analyseren te verbeteren. Wilt u dit liever niet? Klik dan op minimale cookies. Lees ons Privacy statement en cookiebeleid.

Cookies accepteren Minimale cookies