Masterclass

Durf te leven!

Geluk, vrijheid, zingeving en levenskunst voor artsen

Ga er maar eens goed voor zitten. Voor de vraag der vragen: heeft het leven zin? Dat vraagt iedereen zich weleens af. En het is mens-eigen om op zoek te gaan naar het goede leven.

Antwoord op levensvragen

De zoektocht naar het goede leven is inherent aan het menselijk bestaan. De mens, zoals de 20ste-eeuwse existentialisten het uitdrukten, is veroordeeld tot vrijheid. Maar met onze vrijheid, komt verantwoordelijkheid. De keuzes die we maken hebben gevolgen, en sluiten andere mogelijkheden uit. Reeds in oeroude mythologische tradities werd hierover nagedacht. En ook de wereldreligies proberen antwoord te geven op onze levensvragen.

De filosofie, ontstaan in de zesde eeuw v.C., is bij uitstek de discipline die op een rationele manier antwoorden proberen te formuleren op vragen over hoe we ons leven zinvol kunnen maken. En welke keuzes daarbij verantwoorder en wijzer zijn, en waarom.

De betekenis van het bestaan

In deze tweedaagse masterclass bespreken we een paar fundamentele levensvragen aan de hand van vier filosofische werken: Het geluk van de Franse filosoof en arts Julien Offray De Lamettrie, Over vrijheid van de Engelse econoom en filosoof John Stuart Mill, De mythe van Sisyphus van de Franse schrijver en filosoof Albert Camus, en How to be idle van de Britse auteur en filosoof Tom Hodgkinson.

Op dag één bespreken we de boeken van Lamettrie en van Mill. De vraag die de 18de-eeuwse enfant terrible Lamettrie aan de orde stelt, houdt ons al millennia bezig: wat maakt een mens gelukkig? Wat is geluk? Kunnen we het bereiken door doelbewuste, weloverwogen handelingen, of is het eerder iets wat ons al dan niet per toeval overkomt? Welke rol speelt geld?

We bespreken diverse opvattingen over geluk, en gaan dieper in op de empirische studies van de voorbije decennia. De relevantie hiervan voor medische kwesties is evident. Mensen die zichzelf eerder ongelukkig noemen, zijn meer vatbaar voor depressies en andere mentale aandoeningen, maar hebben evenzeer meer lichamelijke klachten.

De klassieker van John Stuart Mill, Over vrijheid, geeft ons een mogelijkheid om dieper in te gaan op de betekenis van het begrip vrijheid. Over de problematiek van vrije meningsuiting, en van meerdere ethische kwesties over (de grenzen van) zelfbeschikking. In hoeverre beschikt een mens over het eigen leven, en kan hij of zij beslissen over de eigen dood? Welke grenzen legt dit op aan het medische handelen? Wat kunnen we van Mill leren over vragen over zogenaamde therapeutische hardnekkigheid, of over het al dan niet reanimeren van een patiënt, of over hoe artsen precies moeten omgaan met wilsbeschikkingen?

Dag twee start met de diepe vraag over de zin van het leven. Albert Camus zet in zijn beroemde essay de vraag centraal of zelfdoding een rationele handeling kan zijn. We nemen de analyses van Camus als uitgangspunt om na te denken over vragen over euthanasie en andere existentiële kwesties die niet strikt medisch zijn, maar waarmee elke arts vroeg of laat vrijwel onvermijdelijk geconfronteerd wordt.

Pleidooi voor een lui leven

Tot slot denken we samen met Tom Hodgkinson na over de manier waarop het huidige jachtige en veeleisende leven ziekmakende consequenties heeft. We bespreken het pleidooi van Hodgkinson voor een luier leven. Voor een leven waarin meer tijd is voor de fundamentele aspecten, zoals schoonheid en vriendschap.

In het bijzonder gaan we in op de vraag hoe arbeid in onze tijd georganiseerd is en tot verschillende medische complicaties kan leiden. Het is op zich niet de taak van de arts om een vorm van arbeidssociologie te ontwikkelen. Maar wat moet de medische wereld aanvangen met het inzicht dat steeds meer mensen ziek worden door de aard van hun job?

Lees verder

Durf te leven!

maandag 1 & dinsdag 2 juli 2024

Johan Braeckman

Deze masterclass heeft al plaatsgevonden. Kies een andere datum:

donderdag 31 oktober & vrijdag 1 november 2024

Programma

09:00 Ontvangst en kennismaken
09:30 De masterclass start
11:00 Even pauze
11:30 Vervolg masterclass
13:00 Lunchen
14:00 Vervolg masterclass
15:30 Pauze
16:00 Vervolg masterclass
17:00 Afsluiting dag 1
19:00 Aperitief en genieten van een heerlijk diner
09:00 Start masterclass dag 2 na het ontbijt
10:30 Pauze en tijd om uit te checken
11:00 Vervolg masterclass
12:30 Lunchen en uitwaaien
13:30 Vervolg masterclass
15:00 Pauze
15:30 Vervolg masterclass
17:00 Afsluiting masterclass

Het volledige programma ontvangt u bij aankomst.

Wijze lessen voor het leven

De filosofie probeert rationeel antwoord te geven op vragen over hoe we ons leven zinvol kunnen maken. Welke keuzes dan verantwoorder en wijzer zijn, en waarom. Onderzoek in deze tweedaagse masterclass met Johan Braeckman uw fundamentele levensvragen over geluk, vrijheid, zingeving en levenskunst.

Lees verder

Locatie

Heerlijk ontspannen op de Veluwe

Rust, ruimte, privacy en een warme, persoonlijke ontvangst. Dat vindt u bij Hotel Landgoed Het Roode Koper in de bossen bij Ermelo. Waar de rust van de natuur u een heldere kijk en andere blik geeft. De perfecte ambiance voor deze masterclass waar ook fijnproevers aan hun trekken komen in het bekroonde restaurant van topchef Dennis van den Beld.

Het Roode Koper

Docent

Accreditatie

Schrijf 12 ABAN-punten bij

Voor deze masterclass zijn door het ABAN van de KNMG 12 accreditatiepunten toegekend onder nummer 540120.

De KNMG beschouwt accreditaties door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) als vakinhoudelijke nascholingen omdat de algemene competenties (zoals communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen) tot het vakgebied van iedere geneeskundig specialist en profielarts behoren.

Lees meer over ABAN-punten voor:

Lees verder
Zeer interessant en boeiend verteld. Leuke locatie en uitstekend verzorgd.

Cathy Balk
Uroloog

Voeding in de breedste zin van het woord. Over Johan Braeckman: Zelden iemand ontmoet die zulke zijwegen kan bewandelen zonder de hoofdweg kwijt te raken.

Dorinde Bookholt
Kinder- en jeugspychiater

Inspirerend. Bijzonder interessant en gevarieerd. Johan Braeckman een 10!

Charmie Sheer Mahomed
Specialist ouderengeneeskunde

Veel stof tot nadenken. Leuk overzicht. Johan Braeckman heeft vele kennis, kan goed improviseren.

Sandor de Graaf
Ouderenpsychiater

Bijzonder prikkelend met veel eye-openers.

Lodewijk Keeris
Internist/intensivist

Inspirerend.

Mireille Hosmus
Verzekeringsarts

Inspirerend, zet je weer aan het denken op een niet alledaagse manier. Belangrijk voor jezelf. Ga vooral zo door!

Joke Klinkert
Gynaecoloog

Zet de hersenen weer aan tot overdenking. Inspirerend. Meer dokters zouden dit moeten doen.

Peter van Gessel
Gynaecoloog

Heel interessant! Mooie reflectie over geluk en werk, veel om over na te denken en in de praktijk te gaan brengen. Niets op aan te merken. Op alle onderdelen een 10!

Bart Jorrit Snel
Anaesthesioloog

Erg leerzaam en interessant!

Lisa de Bruin
Donorarts

Inspirerend. Johan Braeckman een 10!

Wim van Kernebeek
Huisarts

Inspirerend om met een andere denkwijze in aanraking te komen.

Brigitte van de Kerkhof
SEH-arts

Nuttig en interessant. Leerpunt: meer aandacht voor vrijheid en geluk ipv efficientie.

Alexi Baidoshvili
Patholoog

Een waterval aan wijsheden. Een sprankelende bron van inspiratie. Ga zo door!

Jan Willem de Waele
Zenuwarts

Deze masterclass maakt complexe materie begrijpelijk en behapbaar. Bijzonder inspirerend. Johan Braeckman doet dit met indrukwekkend gemak, gene seconde saai. Op alle onderdelen een10.

Maarten van Beem
Psychiater

Inspirerend. Opent je blik. Leerpunt: je mag soms best lui zijn. Werk is belangrijk, maar niet het grootste goed in je leven. Johan Braeckman is bevlogen, belezen, inspirerend, goed benaderbaar en persoonlijk.

Ankie Diepstraten
Jeugdarts

Geeft veel stof tot nadenken.

Ton Meijer
Internist - endocrinoloog

Interessant, informatief, onderhoudend.

Nienke Valens
Anaesthesioloog

Geeft een complete reis door de tijd over zingeving en basis voor geluk. De diversiteit van de aspecten die raken aan het onderwerp is indrukwekkend. Op alle onderelen een 10.

Maurice Arnoe
Verzekeringsarts RGA

Een prikkel om na te denken over existente vraagstukken. Mooie bloemlezing van perspectieven. Johan Braeckman is een meesterverteller.

Ellen Loohuijs
Kinderrevalidatiearts

Heerlijk om zo bij te scholen. Deze moet u gevolgd hebben! Buitengewoon verfrissend. Johan Braeckman weet op heel boeiende en inspirerende wijze het gewone leven op te kloppen tot een verrukkelijke luchtige slagroom. Op alle onderdelen een 10!

Roel Wichers
Psychiater

Boeiend, veel informatie. Johan Braeckman is een wandelende encyclopedie. Prikkelend. Prachtige locatie, heerlijk gegeten, alles loopt op rolletjes!

Caroline Andeweg
Chirurg

Uitstekende en boeiende spreker, mooi concept. Waardevol voor levenshouding / levenskunst.

Ronald Boontje
Kinderarts

Onderhoudend en informatief.

Wim Timens
Patholoog

Je laven aan de kennis die voorradig is over ons denken en maatschappelijk handelen. Leerpunt voor de praktijk: Goed om stil te staan bij de geldende moraal. Is die moraal van toepassing op mijn/onze situatie?

Wim Janssen
Revalidatiearts

Zeer interessante materie. Heel boeiend associatief verhaal van iemand met veel kennis.

Fred Vork
Gynaecoloog

Hangend aan de lippen van Johan vlogen twee dagen voorbij waarin bekende en voor mij minder bekende theorie/filosofie besproken werd. Inhoud & docent een 10! De tips van Johan voor het goede leven worden gehoord, dank! Top geregeld alles.

Marlies Bodde
Revalidatiearts

Goede aanvulling op het artsenleven in de ruimste zin.

Anne Josephine Sonnema
Anaesthesioloog

Ontspannen(d), prikkelend, om nog lang over na te denken - relativerend over werk, leven en dat wat belangrijk is. Johan Braeckman is een prettige spreker, blijft boeien. Goede communicatie door Brainfeed, prachtige locatie en fijne groepsgrootte.

Laura Noshirwani
Klinisch geriater

Inspirerend.

Robert Ploeger
Psychiater

Inspirerend en stof tot nadenken. Voldeed helemaal aan de verwachtingen.

Irene Koomen
Kinderarts

Positieve ontdekkingstocht. Aanrader voor zelfontwikkeling.

Maarten van de Kamp
Huisarts

Ontspannend, interessant, vernieuwend en leerzaam.

Jikke Roesingh
Huisarts

Een leidraad die onmisbaar is in deze snelle samenleving.

Wouter Creyghton
Internist

Een adempauze die lucht geeft.

Annemieke Okhuijsen
Huisarts

Zet aan tot denken op een andere manier. Roept meer vragen op.

Jenny Ongkosuwito
Oogarts

Geestverruimend. Verdieping en zeer toepasbaar in het dagelijks leven en werk. Veel geleerd.

Hester van Leeuwen
Verpleegkundige

Erg goed geregeld, inhoudelijk top. Prachtige verdieping op mooie locatie! Johan Braeckman staat ruim boven de stof!

Vincent Busch
Orthopedisch chirurg

Zeer onderhoudend en heerlijk om twee dagen ondergedompeld te worden in levenslessen.

Hester Oldenburg
Oncologisch chirurg

Heel interessant, onderhoudend, fantastische docent! Prachtig filosofisch overzicht over de eeuwen heen, zeer boeiend, gaat over grote levensthema's. Ik heb genoten, echt heel waardevol.

Peter Remijnse
Psychiater

Prikkelend in een heerlijke omgeving. Organisatie een 10!

Bastiaan Hop
Psychiater

Inspirerend, goed verzorgd, ontspannen sfeer. Verfrissend. Ik kom graag nog een keer terug.

Katelijne van Emmerik
Psychiater

Bijzonder, inspirerend en verrassend.

Esther Damhuis
SEH-arts

Veel kwam me bekend voor, maar het werd meesterlijk in een context geplaatst. Stof tot verder nadenken.

Bert van Hemert
Psychiater

Heel leerzaam en veel gezichtspunten. Zeer bevlogen docent met zeer brede kennis.

Martin Baartmans
Kinderarts

Inhoudelijk erg inspirerend. Mooie omgeving en goed verzorgd.

Nynke Meijer - de Vrieze
Dermatoloog

Alle Lof! Informatief en onderhoudend. Fraaie setting.

Pieter Wismans
Internist

Leerzaam, langzaam, prettig, open, persoonlijk.

Emile de Roos
Psychiater

Inspirerend, prikkelend, humor, inzichtgevend. Zeer goed verzorgd, echt een cadeautje aan mezelf.

Agnes Capitain
Huisarts

Informatieve leerzame levenslessen, wijsheden, stof tot nadenken. Rijker geworden.

Marielle Eijkelenkamp
Huisarts

Ik geef de masterclass op alle onderdelen een 10. Zeer leerzaam en inspirerend. Johan Braeckman is zeer hooggeleerd en eloquent en geeft ruimte voor vragen.

Frank Kruijver
Psychiater

Zeer actueel, verhelderend en informatief. Mooie combinatie van filosofie, geschiedenis en actuele thematiek. Johan Braeckman is een enthousiaste en kundige spreker.

Luc Thissen
Huisarts

Inspirerend, leerzaam. Tips waar ik dagelijks iets mee kan.

Iva Ptackova
Anaesthesioloog

Inspirerend, verdiepend, humoristisch en leerzaam.

Frederique Hartmann
Huisarts

Het was weer een genot om naar Johan Braeckman te luisteren.

Johan Jonker
Bedrijfsarts

Boeiend, vermakelijk en leerzaam.

Annemieke de Feijter
Revalidatiearts

Een boswandeling door het leven en vooral stilstaan en bezinnen.

Paul Hoppener
Psychiater

Buitengewoon, inspirerend en entertaining. Leerzaam: opent je "mind". Eye-opener.

Jorg Heuser
Kinderarts

Inspirerend, uitzoomend op je eigen bestaan. Geeft ruimte in je geest.

Anja Noten
Psychiater

Johan Braeckman is een boeiende verteller met humor.

Femke Klaver
Huisarts

Prachtig uitgewerkte onderwerpen. Heerlijke variatie, leerzaam en onderhoudend.

Harrie Veneman
Verzekeringsarts

Fijn om meegevoerd te worden in de overdenkingen van Johan Braeckman over leven, luiheid, de dood. De dagen vlogen om.

Eveline The
Verzekeringsarts

Duidelijk, humorvol en zéér zinvol.

Harrie Veneman
Verzekeringsarts

Een kadootje! Geestig, kundig. De vinger op de zere plek.

Eveline The
Verzekeringsarts

Filosofisch historische uitstap over levensvragen. Bevlogen boeiende spreker.

Martijn den Reijer
Arts microbioloog

Zeer inspirerend. Zeer goede en animerende spreker.

Bram van Kooij
Oogarts

Uitnodigend tot reflectie. Goede spreker, welbespraakt , geestig.

Rixt Vos
Gynaecoloog

Inspirerend.

Klaske de Jong
Bedrijfsarts

Goede introductie in de filosofie. Goede opbouw en diepgang.

Sandra Baas
SEH-arts

De totale Masterclass, Johan Braeckman en de organisatie een 10!

Ewa Tolsma
Verzekeringsarts

Een magische doos met verhalen die aanzetten tot denken.

Ewa Tolsma
Verzekeringsarts

Een schat aan kennis, duidelijk overgebracht.

Sannine Buma
Anaesthesioloog

Een warm bad over 'durf te leven' van de zeer erudiete Johan Braeckman.

Pieter Doesburg
Anesthesioloog

Leerzaam en zeer plezierig. Tot in details verzorgd zoals altijd.

Ad Schilder
Verzekeringsarts

Jammer dat het is afgelopen na twee dagen

Johan Brilman
Anesthesioloog

Mooie ambiance (zoals altijd...). Een cadeautje voor jezelf waar je ook nog veel opsteekt.

Johan Brilman
Anesthesioloog

Interessant. Rondgang door de filosofie eindigend in een exposé over luiheid en het goede leven.

Johan Brilman
Anesthesioloog

Zeer goed! Duidelijk en toepasbaar. Heel goed samengesteld.

Lesley Kensmil
Anesthesioloog

Zeer inspirerend. Stof om over na te denken. Wijze lessen voor het leven. Fijne sfeer.

Agnes Elema
Kinderrevalidatie-arts

Levenslessen. Levenswijsheden ter overdenking. Top docent.

Ben Schadron
Verzekeringsarts

Inspirerend en vervullend!

Elske Hoitsma
Neuroloog

Een duik in de diepte over het denken, geluk, leven en vrede met de dood.

Ronald van der Aa
Cardioloog

geeft andere kijk op werk en carrière.

Glenn Kho
Verzekeringsarts

Interessante verhalen. Eens iets heel anders.

Edgar Furnee
Chirurg

Inspirerend, veel stof tot nadenken. Goede opbouw.

Gerda Graveland
Neuroloog

Johan Braeckman is zeer erudiet, inspirerend en heeft veel kennis.

Jaap de Vries
Chirurg

Stof tot nadenken. Zeer relevant voor werkenden en (aanstaande) pensionado's.

Jaap de Vries
Chirurg

Ik ben blij met Brainfeed.

Dawood Asfar
Verzekeringsarts

Interessant, inspirerend en uitdagend.

Piet van den Ende
Radiotherapeut-oncoloog

Kosten

Deelname aan deze masterclass kost € 1.495

Deze prijs is inclusief:
Alle studiematerialen
Uitgebreide lunches
Heerlijk diner
Overnachting en ontbijt

Brainfeed is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstellingen en kunnen we onze nascholingen btw-vrij aanbieden.

Werkt u voor het UWV? Lees dan hier verder.

Inschrijving helaas gesloten.

Ik heb een vraag

Cookies

Brainfeed gebruikt verschillende soorten cookies om de website te analyseren te verbeteren. Wilt u dit liever niet? Klik dan op minimale cookies. Lees ons Privacy statement en cookiebeleid.

Cookies accepteren Minimale cookies